Atklāta vēstule 11.Saeimas deputātam Dombravam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc Jūs iniciatīvas Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir uzsākusi diskusiju par balsstiesību piešķiršanu pašvaldību vēlēšanās no 16 gadu vecuma.

Tāpat Jūs norādāt, ka minētās izmaiņas varēs nostiprināt jauniešu saites ar savu dzimto pusi un palielinās iespējas, ka pēc skolas beigšanas šie jauniešu paliks dzīvot un strādāt savā dzimtenē.

Ar šo vēstuli man ļoti gribētos izteikt atbalstu šai iniciatīvai, ja šajā medus mucā, kuru Jūs cenšaties iesmērēt sabiedrībai, nebūtu milzīga darvas pleķa, kas spēj sabojāt pat vislabāko un cēlākos mērķi.

Jūs tāpat kā Jūsu kolēģi Nacionālajā apvienībā, nevēlaties saskatīt acīmredzamas lietas. Tie ir 312 000 nepilsoņi – dzīvi cilvēki, Latvijas iedzīvotāji paaudžu paaudzēs. Un šis ievērojamais nepilsoņu skaits mūsu valstī veidojas uz fona, kad Latvijā knapi var saskaitīt divus miljonus iedzīvotāju.

Piebildīšu, ka balsstiesību piešķiršana nepilsoņiem pašvaldību vēlēšanās sniegs iespēju palielināt vēlētāju skaitu uzreiz par apmēram 12 %, nevis par 2-3,5%, ja tiktu īstenota Jūsu ideja.

Kā jau iepriekš minēju, nevaru nepiekrist, ka ir nepieciešams veidot ciešāku saikni starp jauniem cilvēkiem un viņu dzimtajām vietām, bet pirms tam primāri ir nepieciešams atrisināt daudz globālāku problēmu, lai Jūsu minētā sasaiste attiektos ne tikai uz tiem latviešu jauniešiem, kurus Jūs, J.Dombrava kungs, cenšaties aģitēt pirms 2013.gada pašvaldību vēlēšanām, bet arī uz visiem mūsu valsts iedzīvotājiem. Visiem un ikkatram iedzīvotājam mūsu valstī  ir jājūt savu vajadzību, piederību un mīlestību pret Latviju. Ceru, ka Jūs piekritīsiet šim apgalvojumam nevar nepiekrist? Tomēr Jūsu «mīlestība» un rūpes nav vērstas pret visiem Latvijas iedzīvotājiem, līdz ar to Jūsu deputāta darbs nav vērsts uz visas valsts interesēm, bet gan Jūsu «darbība» ir vērsta uz noteiktu cilvēku masu, kas, Jūsuprāt palielinās Nacionālās apvienības elektorātu.

Cilvēku skaits Latvijā krasi samazinās un Jūs kā Saeimas deputāts nevarat to neredzēt, tomēr Jūs turpināt dziedāt savu veco dziesmu ar nosaukumu «Latvija – latviešiem!». Attopieties taču vienreiz! Eiropā jau sen nav nevienas mononacionālas valsts. Tas ir absurds! Pat mūsu Valsts prezidents ir teicis, kas mūsu spēks ir tajā, ka Latvija ir daudznacionāla valsts. Es neredzu būtisku starpību starp mani un Jums, izņemot dzimto valodu. Es tāpat kā Jūs, esmu piedzimusi Latvijā, uzskatu Latviju par savu dzimteni un citu nemaz negribu. Redziet, Domobrava kungs, cik mēs esam ar Jums līdzīgi!? Un tādu kā mēs ir ļoti daudz. Pat tie jaunieši, kas ir piedzimuši šeit, bet ir nepilsoņi, tāpat kā mēs, mīl šo valsti, ciena latviešu kultūru un valodu. Jūs tomēr šos cilvēkus tik ļoti ienīstat?

Šādā veidā, ar noteikumu, ka 312 000 mūsu valsts iedzīvotāju saņems tiesības vēlēt pašvaldības, Jūsu iniciatīva var tikt atbalstīta. Pretējā gadījumā, tas vēl vairāk padziļinās to starpetnisko plaisu, kuru Jūs ar domubiedriem esat radījuši, tikai šoreiz starp jauno paaudzi, kas tāpat kā es un Jūs ir piedzimusi Latvijā un kas uzskata Latviju par savu dzimteni, bet kuru šī valsts nez kāpēc noraida.

Nav jēgas izlikties un likt par piemēru Eiropas valstis, jo mēs ar Jums skaidri zinām, ka šīs valstis nav piemērs Latvijai. Pat tuvākie kaimiņi, Lietuva un Igaunija, jau sen vai nu ir likvidējuši nepilsoņu institūtu vai arī ir piešķīruši nepilsoņiem tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās, tādā veidā attaisnojot demokrātisku un pats galvenais tiesisku valstu statusu.

Jūsu apvienībai noteikti ir sūtītas vairākas šāda veida vēstules, kas aicina uz loģisku un pragmatisku domāšanu par to, ka «mēs neesam ienaidnieki, ienaidnieki neesam mēs». Un šī vēstule ir kārtējais dvēseles kliedziens!

Jāni, mēs ar Jums esam jauni, mums ir visa dzīve vēl priekšā, tāpēc, aicinu Jūs dzīvot nevis balstoties uz pagātnes neviennozīmīgu interpretāciju, bet gan sākt dzīvot mūsu valsts nākotnes vārdā, kur mēs, es patiesi ticu, varēsim pieņemt viens otru un vienoties, lai varētu dzīvot labākā, mūsu kopējā valstī – Latvijā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu