Atkritumu šogad mazāk (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LeahLikesLemon, CC BY-SA 2.0

Šogad atkritumu ir ievērojami mazāk un lielā daļā talkas vietu noris labiekārtošanas darbi, liecina no Lielās Talkas koordinatoriem un talciniekiem saņemtās ziņas.

Netrūkst arī interesantu atradumu – ir atrastas gan latu banknotes, gan akordeons, gan grāmatas, vecās mēbeles un sadzīves tehnikas, kas jau, diemžēl, tradicionāli ir starp talcinieku atradumiem.

Talkas dalībnieku skaits šobrīd provizoriski varētu būt sasniedzis jau 145 tūkstošus. Lielā daļā talkas vietu sakopšanas darbi ir jau noslēgušies.

Talkas dalībnieki ziņo, ka šogad vācamo atkritumu ir ievērojami mazāk. Lielā daļā pieteikto talkas vietu noris teritorijas sakopšanas un labiekārtošanas darbi – grābj pērnās lapas un zāli, zāģē nokaltušos koku zarus, stāda kokus un puķes. Lielākoties talkas laikā tiek savākti plastmasas maisiņi, PET un stikla pudeles, būvgruži, vecas autoriepas, nolietota sadzīves tehnika un mēbeles, kā arī, protams, tradicionālie tā sauktie zaļie atkritumi – pērnās lapas un zāle, nolūzušie koku zari utml.

Iedvesmojoties no šī gada Lielās Talkas vadmotīva «Tīra Baltijas jūra sākas Tavā vannasistabā», sakopšanas darbi noris arī jūras piekrastē un tās tuvumā - Baltijas jūras un Rīgas Jūras līča piekrastē Lielā Taka norisinās aptuveni 130 talkošanas vietās.

Savukārt reģionos iedzīvotāji aktīvāk nekā citus gados rosās pie vietējām ūdenstilpnēm – sakopjot un labiekārtojot gan ezeru un upju krastos esošās atpūtas vietas, gan tīrot vietējos parkos esošos dīķus. Arī Rīgā tiek sakopti Daugavas krasti.

Limbažos talcinieki, stādot ozolu birzi, atraduši 20 latu banknoti. Tāpat limbažnieki pusdienlaikā ziņoja par jau savāktiem 3000 atkritumu maisiem. Dagdas novadā talkas dalībnieki atraduši izmestu akordeonu. Interesanti atradumi trāpījušies arī talciniekiem Mazsalacā, kuri, vācot atkritumus, atraduši kāda iedzīvotāja izmestu apjomīgu grāmatu kaudzi. Savukārt Liepājā, Beberliņos talcinieki uzgājuši neatvērtu pudeli ar krievu rumu «Sojuz Viktan». Nolietota sadzīves tehnika, vecas mēbeles un autoriepas arvien diemžēl ir starp populārākajiem lielajiem atradumiem talkas laikā.

Talcinieki ne tikai veic tīrīšanas un sakopšanas darbus, bet arī padomājuši par pusdienām un atrakcijām pasākuma dalībniekiem. Vairākos novados tiek vārītas zupas un gatavotas uzkodas, bet Salas novada talkotāji varēs vērot BMX braucēju paraugdemonstrējumus. Cēsu novada Jauniešu dome noorganizējusi pirmo talkas festivālu «TalkaFest», kurā papildus vides sakopšanas darbiem, būs brīvdabas kino, ugunskurs, dzīvā mūzika un dažādas galda spēles.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu