Atļauj turēt mājdzīvniekus nekustamā īpašuma koplietošanas telpās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mājdzīvniekus turpmāk drīkstēs turēt nekustamā īpašuma koplietošanas telpās vai teritorijā bez rakstiskas visu kopīpašnieku atļaujas, paredz grozījumi noteikumos «Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai», ko šodien apstiprināja valdībā.

Noteikumos svītrota prasība, kas paredz, ka mājdzīvnieku atļauts izmitināt nekustamā īpašuma koplietošanas telpās un teritorijā tikai tad, ja saņemta rakstiska visu kopīpašnieku un apsaimniekotāja piekrišana. Tā kā labturībai nav nekādu saistību ar īpašuma tiesībām uz nekustamo īpašumu, turpmāk rakstiskais saskaņojums ar kopīpašniekiem nebūs nepieciešams.
Noteikumi papildināti ar prasību, ka suni un kaķi būs atļauts atsavināt tikai tad, ja tas ir vakcinēts, nākamajam īpašniekam nododot vakcinācijas apliecību vai dzīvnieka pasi.

Tāpat grozījumi noteikumos paredz, ka turpmāk zooveikala īpašniekam vairs nebūs nepieciešama atļauja tirdzniecībai ar mājdzīvniekiem. Pirms tirdzniecības sākšanas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektors specializēto tirdzniecības vietu pārbaudīs.

Vienlaikus noteikumi papildināti ar pavisam jaunu nodaļu par mājas sesku turēšanu, ņemot vērā to, ka cilvēki Latvijā arvien biežāk izvēlas seskus jeb fretkas turēt kā mīļdzīvniekus. Jaunā nodaļa ietver visus nosacījumus un prasības, kas jāievēro, ja cilvēks izvēlas mājās turēt mājas sesku.

Noteikumos skaidri noteikts aizliegums mājas sesku, tāpat kā suni vai kaķi, pārdot zooveikalos.
Jaunas prasības arī dzīvnieku īpašniekiem, kas pavairo mājdzīvniekus. Turpmāk īpašniekiem būs jāiegūst atbilstoša apmācība un jānodrošina, ka tam piederošie dzīvnieki ir apzīmēti un reģistrēti, kā arī jānodrošina, ka mājdzīvniekam gada laikā nav vairāk par vienu mazuļu metienu.

Grozījumi noteikumos arī precizē, ka izstādē atļauts piedalīties suņiem un kaķiem, kas ir vakcinēti ne vēlāk kā 21 dienu pirms izstādes, bet 2,5-3 mēnešu veciem kaķēniem, kas nav atšķirti no mātes, atļauts piedalīties izstādēs, ja kaķa īpašnieks uzrāda dokumentu, kas apliecina kaķa mātes vakcināciju pret trakumsērgu.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu