Augstākā tiesa: hakera Čalovska izdošana ASV ir pieļaujama (164)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Augstākā tiesa ceturtdien nolēma, ka Imantas hakera Denisa Čalovska izdošana tiesāšanai ASV par iespējamajiem izdarītajiem kibernoziegumiem ir pieļaujama, taču galīgais lēmums par izdošanu būs jāpieņem Ministru kabinetam, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Tiesas lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Prokurors Mārcis Viļums žurnālistiem pastāstīja, ka galīgo lēmumu par Čalovska izdošanu ASV pieņem Ministru kabinets. Pēc Viļuma teiktā, tas varētu notikt triju līdz sešu mēnešu laikā.

Savukārt Čalovska advokāte Ilona Bulgakova norādīja, ka ar šo tiesas lēmumu nav ievērotas Čalovska tiesības uz taisnīgu tiesu. Viņa pauda cerību, ka Ministru kabinets aizstāvamo ASV neizdos.

Apsūdzības Latvijas pilsonim Denisam Čalovskim un trim ārzemniekiem, kuri ar vīrusu esot inficējuši datorus Eiropā un Savienotajās Valstīs, nozogot miljoniem latu vērtas summas, izvirzījusi ASV federālā prokuratūra.

Čalovskis tika aizturēts decembrī Rīgā. Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka 4.decembrī sestā stāva dzīvokli Imantā, kur atradies Čalovskis, ieņēmuši specvienības dalībnieki, kas ar trosēm nolaidušies no jumta.

Abi pārējie apsūdzētie ir Krievijas pilsonis Ņikita Kuzmins, kurš tika aizturēts Ņujorkā un atrodas apcietinājumā ASV, un Rumānijas pilsonis Mihajs Jonuts Paunesku, kurš atrodas apcietinājumā Rumānijā.

Apsūdzībā teikts, ka apsūdzētie ir atbildīgi par to, ka ar datorvīrusu, kas pazīstams ar nosaukumu "Gozi", inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstoši datoru ASV. To vidū inficēts arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes NASA datoru. Izmantojot šo vīrusu, iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā.

Saskaņā ar apsūdzību Kuzmins 2005.gadā pasūtījis kādam programmētājam vīrusu, kuru vēlāk interneta forumos piedāvājis izīrēt par samaksu, Paunesku izīrējis serverus vīrusa izplatīšanai, savukārt Čalovskis, kurš ir programmēšanas speciālists, vēlāk, izpildot pasūtījumu, vīrusu uzlabojis.

Vīrusa izplatīšana sākusies 2007.gadā. Antivīrusu programmas šo vīrusu lielākoties nav pamanījušas.

Komentāri (164)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu