Aukstajā laikā dzīvniekiem jāpievērš īpašu uzmanību (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aukstajā laikā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina dzīvnieku īpašniekus būt vērīgiem un atbildīgiem, rūpējoties par saviem dzīvniekiem.

Aukstums un sals visvairāk ietekmē suņus, kuri tiek turēti ķēdēs un dzīvo tikai ārā. Viņi bez pienācīgas aprūpes ir uzskatāmi par atstātiem bezpalīdzīgā stāvoklī un to var kvalificēt kā cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku. Īpaši aukstā laikā pie ķēdes vai voljērā turētam sunim jānodrošina vismaz divas reizes dienā pastaigas, dodot iespēju izskrieties - tādējādi suns sevi pats sasildīs. Īpaši jārūpējas par slimiem, veciem suņiem un jauniem kucēniem, jo tie ir sevišķi jūtīgi pret aukstumu, saka Anna Joffe, Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

Suni atļauts pastāvīgi turēt ārā, ja pēc tā genotipa vai fenotipa tas piemērots turēšanai āra apstākļos, nekaitējot suņa veselībai un labsajūtai. Piemēram, īsspalvainie, smalkas miesas būves suņi, nav iekļaujami ārā turamo suņu kategorijā.

Lai dzīvniekus pienācīgi pasargātu no aukstuma iedarbības, suņu būdas ir jānosiltina. Būdas ieeja jāaizsedz ar vēju un aukstumu aizturošu «aizkaru». Tas palīdzēs saglabāt un noturēt ķermeņa siltumu. Guļvietu ieteicams noklāt ar biezu kārtu salmiem, sienu vai biezu segu.

Aukstā laikā ārā dzīvojošam sunim jādod kalorijām bagātāka barība un jāpalielina barības deva. Ūdens suņa bļodā ātri sasalst, tāpēc jānodrošina iespēja padzerties siltu ūdeni.

Diemžēl arī viss iepriekšminētais nenodrošina ķermeņa siltuma saglabāšanu, ja temperatūra noslīd zemāk par mīnus 20 grādiem, tāpēc šādos laika apstākļos vismaz naktī dzīvniekiem jādod iespēja pārnakšņot telpās! Arī kaķus turiet iekštelpās, tie ļoti jūtīgi pret aukstu laiku.

Aukstā laikā ārā atstātie kaķi dažkārt, meklējot siltumu, guļ uz mašīnu motoriem. Pirms motora iedarbināšanas pārliecināties, vai zem motora pārsega nav kāds dzīvnieks.

Tāpat aukstajā laikā neatstājiet suni vai kaķi vienu automašīnā.

Arī lauksaimniecības dzīvnieku turētājiem jārūpējas par dzīvniekiem, nodrošinot tos galvenokārt pietiekamā daudzumā ar barību un ūdeni.

Lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekus dienests aicina aukstajā laikā atlikt dzīvnieku pārvadājumus vai situācijās, kad to nav iespējams atcelt, nodrošināt pārvadājuma laikā transportlīdzeklī papildus pakaišus, kas transportēšanas laikā pasargātu dzīvniekus no aukstā vēja un sala.

Nebūsim vienaldzīgi arī par dzīvniekiem, kuriem nav īpašnieku, vai, kuri netiek aprūpēti.

Par klaiņojošiem dzīvniekiem jāziņo vietējām pašvaldībām, bet par dzīvniekiem, kuru īpašnieki ir zināmi, bet atstājuši dzīvniekus bez aprūpes vai bezpalīdzīgā stāvoklī - ziņojiet PVD! Neesiet vienaldzīgi!

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu