Austrālijā miruši Latvijas patrioti Aina un Jānis Vējiņi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šonedēļ miruši Latvijas patrioti un valsts aizsardzības sistēmas mecenāti Austrālijā dzīvojošie latvieši Aina un Jānis Vējiņi, aģentūrai LETA pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube.

Graube visu Latvijas karavīru vārdā izteica visdziļāko līdzjūtību Vējiņu ģimenei. NBS komandieris Vējiņu pazinis kopš 1993.gada, kad Vējiņš sniedzis būtisku atbalstu Zemessardzes izveides atbalstam. «Viņam bija stratēģisks plāns valstiskuma stiprināšanai un viņš prata pārliecināt Austrālijā dzīvojošos latviešus ziedot līdzekļus Jaunsargu organizācijas atbalstam, partizānu cīņu vietu apzināšanai, Brāļu kapu atbalstam. Vējiņu ģimene bija nesavtīgi mecenāti, kuriem rūpēja Latvijas nākotne, valstiskuma stiprināšana,» aģentūrai LETA stāstīja Graube.

Vējiņi pirms vairākiem gadiem sadarbojās arī ar Vītolu fondu, nodrošinot stipendiju vienam studentam. Arī «Vītolu fonda» valdes priekšsēdētāja Vita Diķe aģentūrai LETA Vējiņus raksturoja kā sirsnīgus, atsaucīgus un ļoti darbīgus cilvēkus, kuriem rūpējusi Latvijas nākotne.

Kā liecina informācija Vītolu fonda mājaslapā, Vējiņš dzimis 1926.gadā Jēkabpils apriņķa Elkšņu pagasta «Kalējos». 1944.gadā viņu iesauca darba dienestā un drīz pēc tam - leģionā. Pēc kara beigām viņš mācījās Alterfrādes lauksaimniecības skolā Vācijā.

1950.gadā Vējiņš devās uz Austrāliju un uz kuģa iepazinās ar Ainu Rozīti. Viņa ir bijusī rīdziniece, dzimusi Krustpilī. Austrālijā abi apprecējās un dzīvoja Melburnā. Ģimenē izaudzināta meita un dēls, ir divi mazbērni.

Ierodoties Austrālijā, Vējiņš strādāja auto rūpniecībā. Pēc kāda laika viņš sāka pilna laika studijas, pēc gada atgriezās darbā un studijas pabeidza pa vakariem, iegūstot inženiera diplomu. Viss darba mūžs pavadīts darbā pie motoru konstrukcijas automašīnām.

Aina daudzus gadus nostrādāja par mašīnrakstītāju tirdzniecības uzņēmumā. Jānis un Aina Vējiņi izveidojuši savu uzņēmumu, kas piegādā Austrālijas vidusskolām tehnoloģijas priekšmetus.

Kopš Latvija atguvusi neatkarību, Vējiņi snieguši lielu atbalstu Latvijai, iesaistot arī daudzus Austrālijas latviešus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu