Austrālijā savvaļas ugunsgrēki sasnieguši katastrofisku līmeni (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Savvaļas ugunsgrēki Austrālijas Jaundienvidvelsas štatā otrdien izgājuši ārpus kontroles, sasniedzot katastrofiskus apmērus.

Jaundienvidvelsas štatā plosās vairāk nekā 130 ugunsgrēki, no kuriem 40 joprojām nav izdevies savaldīt, informēja Lauku ugunsdzēsības dienesta pārstāvis Šeins Ficsimons.

«Nav iespējami sliktāki apstākļi kā šie, mēs esam uz katastrofiska līmeņa,» viņš piebilda.

«Katastrofisku» ugunsgrēku kategorija tika ieviesta 2009.gadā pēc tam, kad savvaļas ugunsgrēkā Viktorija štatā dzīvību zaudēja 173 cilvēki.

Iekļaušana šajā kategorijā nozīmē, ka ugunsgrēki ir nekontrolējami, neprognozējami un strauji pārvietojas, tādēļ vienīgais drošais risinājums ir evakuācija.

Jaundienvidvelsā pēdējās dienās laikapstākļi ugunsgrēkiem bijuši sevišķi labvēlīgi - plosās spēcīgs vējš un gaisa temperatūra vietām sasniegusi 45 grādus pēc Celsija.

Līdz šim par bojāgājušajiem ziņu nav, un nav ziņots arī par nodegušiem īpašumiem, tomēr situācija ir bīstama.

Lielākā daļa valsts cieš no vasaras karstuma viļņa, kura dēļ temperatūra Sidnejā pacēlusies līdz 42 grādiem pēc Celsija, un prognozes liecina, ka gaisa temperatūra turpinās paaugstināties visā valstī.

No dienvidiem tuvojas aukstākas gaisa masas, kādēļ vietām temperatūra pāris minūšu laikā nokritusies no 40 grādiem līdz 25, bet šīs gaisa masas virzās lēni, norādīja Ficsimons.

Viens ugunsgrēks no kontroles otrdien izgājis arī Viktorijas štatā, bet nedēļas nogalē Tasmanijas salā liesmas nopostīja vairāk nekā 400 ēku.

Tasmanijas salā joprojām plosās aptuveni 40 ugunsgrēki, bet iedzīvotāju īpašumiem tūlītējas briesmas vairs nedraud.

Sākotnēji tika ziņots, ka ugunsgrēkos pazuduši aptuveni 100 cilvēki, bet vēlāk policija norādīja, ka krīzes situācijā valdījis liels juceklis un pazudušo skaits ir daudz mazāks.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu