Austrālijas pirmās banknotes neparastā vēsture

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paul D'Ambra - Australia, CC BY-NC-ND 2.0

Vienīgais līdz mūsdienām saglabājies Austrālijas pirmās banknotes eksemplārs trešdien izsolīts par 334 000 Austrālijas dolāru (224 000 eiro).

Desmit šiliņu banknoti 1817.gadā pēc Jaundienvidvelsas gubernatora Laklana Makvarija rīkojuma izlaida Jaundienvidvelsas banka, kas tagad pazīstama ar nosaukumu «Westpac».

Vairāksolīšanā iesaistījušies cilvēki no visas pasaules. «Tas ir rekords koloniālo banknošu vidū,» sacīja izsoļu nama «Noble Numismatics» pārstāvis Džims Nobls. «Tā paliks Austrālijā. Taču es nezinu, ko džentlmenis, kurš iegādājās banknoti, iecerējis ar to darīt. Viņš strādā vadošā amatā kādā lielā organizācijā.»

Pirms izsoles prognozētā cena bija 250 000 Austrālijas dolāru (167 400 eiro).

2005.gadā banknote tika uzieta kādā privātā kolekcijā Skotijā. Domājams, ka Makvarijs pats to tur nogādājis.

1809.gada beigās Makvarijs ieradās Sidnejā, kurā nebija stabilas valūtas. Gubernatora amatā viņš centās uzlabot situāciju kolonijā, bet par spīti tam Londona uzreiz nedeva atļauju izveidot tur banku.

1812.gadā viņš no Indijas ieveda spāņu monētas 10 000 sterliņu mārciņu (12 000 eiro) vērtībā, bet gadu vēlāk izkala tā saucamās «caurumainās» dolāra monētas. Viena no tām pagājušogad tika pārdota par 495 000 Austrālijas dolāru (323 000 eiro), sasniedzot jaunu rekordu.

Tomēr ar to nepietika, un 1816.gadā Makvarijs atkal lūdza atļauju izveidot vietējo banku, kas šoreiz tika dota. Jaundienvidvelsas banka tika atvērta 1817.gada 8.aprīlī.

Pirmajā dienā tika izdotas 100 desmit šiliņu banknotes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu