Austras Hauks «Ģimenes Albums» galerijā «Arte»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

11. maijā  plkst 19:00 Galerijā «Arte» (Berga Bazārs, Marijas iela 13/ II) tiks atklāta fotogrāfes Austras Hauks gumijdrukas personālizstāde «Ģimenes Albums». Izstādē būs aplūkojami 13 darbi, kuros māksliniece unikālā tehnikā iemūžinājusi savas ģimenes locekļus.

«Tie ir cilvēki, kuri devuši man vislielāko spēku un ticību sev, atbalstījuši visās idejās, mācījuši, un iedrošinājuši riskēt un tiekties pēc saviem sapņiem. Tā ir vērtība, kura būs vienmēr manī, nekādas pasaules bagātības nevarētu atsvērt šo saskaņu un uzticību citam pret citu, kas valda manā ģimenē. Gumijdrukas process radošās ieceres īstenošanai ir pats piemērotākais, jo veclaicīgie ģimenes portreti  man vienmēr likuši  ar aizrautību vērot cilvēkus tajos. Šī tehnika ir saistoša arī tādēļ, ka tas vienmēr ir eksperiments, divus vienādus attēlus iegūt nav iespējams. Atveru savas «ģimenes albumu», lai parādītu Jums pašu vērtīgāko, kas man pieder!» /Austra Hauks

Fotogrāfs Raimo Lielbriedis par izstādi: «Tehnikas nosaukums gumijdruka izveidojies tulkojot «Gum Dichromate Print» no angļu valodas. Šī fotogrāfiskā procesa pirmsākumi meklējami 19. gadsimtā, kad tika atklāta dihromātu gaismas jūtība. Šajā tehnikā darbus veidojuši un to attīstījuši Fokss Talbots (William Henry Fox Talbot), Roberts Demašī (Robert Demachy), brāļi Lumjēri (Lumière), u.c. Daudzi strādā šajā tehnikā arī mūsdienās.

Gumijdrukas tehnikā veidoto attēlu izskats un autora rokas pieskāriena nozīme pietuvina šo tehniku grafikai, kur nospieduma fakts ir noteicošs. Attēla fotogrāfiskā izcelsme nesniedz pierasti perfektu rezultātu, atstājot vietu autora iztēlei un mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu meklējumiem.

Austras darbos saskatāma pilnīgi netradicionāla maniere, kur noteicošā nozīme veltīta tieši attēla veidošanai uz papīra, nevis fotogrāfiskā attēla manipulācijām. Tas ir solis savas, unikālas gumijdrukas interpretācijas virzienā.»
 
Izstādi galerijā «Arte» iespējams apmeklēt līdz 25.maijam.

  • Darba laiks: 11.30 – 18.30
  • Sestdien uz izstādes laiku 11.30-15.00,
  • Svētdien slēgts

Berga Bazārs, Marijas iela 13/ II
Izstādes kurators Ronalds Lietnieks

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu