«Auto Īle un Herbst» aicina izvērtēt iespējamo «Moller» monopolu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

SIA «Auto Īle un Herbst» aicina atbildīgās valsts institūcijas izvērtēt «Volkswagen» importētāja Baltijas valstīs «Moller Baltic Import» («Moller») iespējamo monopola stāvokli «Volkswagen» tirdzniecībā Latvijā, šodien žurnālistiem sacīja «Auto Īle un Herbst» valdes loceklis Māris Īle.

«Moller» lauzis līgumu ar SIA «Auto Īle un Herbst» par «Volkswagen» vieglo auto tirdzniecību Latvijā. Tirdzniecība tiks pārtraukta 26. martā.

Kā šodien skaidroja Īle, «Moller» līgumu par vieglo «Volkswagen» automašīnu tirdzniecību lauzis, jo importētājs uzskatījis, ka dīleris nodarbojies ar nelegālu reeksportu lielos apmēros.

Pēc Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas statistikas, pērn no Latvijas reeksportētas 853 «Volkswagen» markas automašīnas, no kurām 321 pārdevis «Auto Īle un Herbst», kas, pēc Īles sacītā, liecinot, ka ar reeksportu nodarbojušies arī citi «Volkswagen» tirgotāji.

Īle ir pārliecināts, ka, laužot līgumu ar viņa uzņēmumu, «Moller» būs monopola tiesības uz «Volkswagen» pārdošanu visās trijās Baltijas valstīs, tādēļ viņš vērsies Ekonomikas ministrijā (EM), aicinot izvērtēt monopola rašanās risku. Tāpat tirgotāja juristi gatavojas konsultēties ar Konkurences padomi (KP). Īle pauda pārliecību, ka KP, pagājušā gada nogalē ļaujot «Moller» iegādāties «Volkswagen» tirgotājus «Motors Latvia» Rīgā un «Venta Motors» Ventspilī, ir viltīgi apieta.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja EM, ministrija 8. februārī saņēmusi «Auto Īle un Herbst» vēstuli, kurā sniegta informācija par to, ka «Moller» lauzusi līgumu ar «Auto Īle un Herbst». Patlaban tiekot gatavota oficiālā atbildes vēstule, kas jāsniedz 30 dienu laikā.

«Gadījumā, ja ir pamatotas raizes par mēģinājumiem monopolizēt tirgu, iespējami ātrāk jāvēršas arī ar iesniegumu KP, kuras kompetencē būtu šo situāciju izvērtēt un nepieciešamības gadījumā veikt izmeklējošās darbības un analīzi. Godīga uzņēmumu sacensība un konkurence ir svarīga ne vien ekonomikai kopumā, bet arī ikvienam patērētājam, jo sniedz iespēju iegādāties preces par zemāku cenu. Ja uzņēmumiem ir raizes, ka tiek pārkāpti godīgas sacensības principi, tiem jāizmanto valsts sniegtās iespējas un jāvēršas Konkurences padomē,» skaidroja EM.

KP pārstāve Inita Kabanova biznesa portālam «Nozare.lv» atzina, ka KP jau vērtē publiski izskanējušo informāciju, tomēr pirms iestādes rīcībā būs pieejama precīzāka informācija, neesot iespējams pateikt, vai noticis konkurences tiesību pārkāpums.

«Auto Īle un Herbst» joprojām cer rast konstruktīvu dialogu ar «Moller», jo līdz šim abas kompānijas nav pārrunājušas iemeslus, kāpēc lauzts līgums. Ja dialoga nebūs, dīleris apsver iespēju vērsties Eiropas Komisijā.

«Auto Īle un Herbst» dibināts 1993. gada 8. oktobrī un līdz 2006. gada pavasarim bija Latvijas-Vācijas kopuzņēmums.

Latvijas automobiļu tirgū «Auto Īle un Herbst» piedāvā gan jaunas, gan lietotas «Volkswagen» automašīnas, kā arī to rezerves daļas, un nodrošina to tehnisko apkopi un remontu.

«Firmas.lv» informācija liecina, ka Siguldā reģistrētā uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Māris Īle.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu