Autori dibinās paši savu autortiesību biedrību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Neesot mierā ar pašreizējo Latvijas autoru tiesību pārvaldību, vairāki sabiedrībā atzīti autori paši dibinās savu Autoru tiesību biedrību, portālu «Apollo» informēja biedrības dibinātāji.

«Darbu aprite tiek kavēta un nepamatoti ierobežota, jo nepastāv vienotas un skaidras sistēmas, kā izmantotos darbus reģistrēt, uzskaitīt un aprēķināt atlīdzību autoriem par to izmantojumu. Autori netiek informēti par viņu darbu izmantojuma statistiku un darbu izmantotājiem nav skaidrības, vai viņu samaksātā atlīdzība nonāk līdz pašiem autoriem,» tā šie autori pamato jaunas biedrības dibināšanu.

Jaundibināmā organizācija aicinās pavērt jaunu perspektīvu uz autortiesību jautājumu. Tās dibinātāji norāda, ka autoriem ir tiesības ne tikai saņemt taisnīgu atlīdzību par darbu izmantošanu, bet arī tiesības būt lasītiem un uzklausītiem, nevis uzstāties tukšā auditorijā.

Jaunās biedrības mērķi būs organizēt diskusiju ar autoriem, kultūras iestādēm un darbu izmantotājiem un atrast Latvijai piemērotākos risinājumus darbu aprites nodrošināšanai digitālā vidē, izstrādāt pārvaldības rīku un mehānismu, kas ļautu fiksēt darbu izmantošanas uzskaiti digitālajā vidē.

Tāpat tā plāno Izstrādāt standartus un tehnisko risinājumu darbu digitālai licencēšanai, nodrošinot autoriem iespēju pārvaldīt darbu izmantojuma apmērus un formātu un saņemt taisnīgu atlīdzību atbilstoši to izmantojuma apjomam. To var formulēt arī citādi, proti – organizācija sadarbosies ar tiesībsargājošām institūcijām un sekos līdzi, lai darbi bez taisnīgas atlīdzības netiktu ļaunprātīgi izmantoti. Kā arī nodrošināt autoriem, kultūras organizācijām un komersantiem iespēju individuāli pārvaldīt savu darbu digitālo izmantojumu, piekļūstot pārvaldības rīkam un administrējot to.

Autoru tiesību biedrības juridiskā dibināšana notiks jau tuvākās nedēļas laikā un šo ieceri atbalsta tādi sabiedrībā zināmi autori kā Nora Ikstena, Liāna Langa, Māris Bērziņš, Jānis Rokpelnis, Arvis Kolmanis, Gundega Repše, Ingmāra Balode, Agnese Krivade, Andra Neiburga, Aivars Eipurs, Pēteris Draguns, Pauls Bankovskis, Ieva Lešinska, Viesturs Rudzītis, Inga Gaile, Ieva Struka, Kārlis Vērdiņš, Ilmārs Šlāpins un Andra Manfelde.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu