Avīze: Uzņēmums tirgo dzīvesvietas deklarēšanu Rīgas centrā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Uzņēmums «Centra biroji» piedāvā par 10 latiem iegādāties iespēju deklarēties Rīgas centrā, vēstī laikraksts «Diena».

«Ar deklarēto dzīvesvietu mūsu telpās Jūs varēsiet pieteikt savu bērnu prestižajās Rīgas 49. vidusskolas (apmācība latviešu valodā) un Herdera vidusskolas (krievu valodā) pirmajās klasēs,» savā mājaslapā raksta SIA «Centra biroji».

Avīze atzīmē, ka šādi uzņēmums būtībā saviem klientiem pārdod iespēju izdarīt likumpārkāpumu.

«Maksa tiek ieturēta par katru mēnesi, kamēr bērns mācās skolā, kā arī bērns nevar būt deklarēts viens pats adresē (RD noteikumi) – tāpēc jābūt deklarētam arī vienam no vecākiem,» atbildē avīzei raksta kāds Edgars. Viņš paskaidro, ka par šo cenu var iegūt arī citus labumus – Rīgas pilsētas sociālos un piedzimšanas pabalstus, kuri gan jākārto pašam klientam.

Norēķināšanās par pakalpojumu notiek elektroniski, bet klātienē klientam jāierodas, lai parakstītu «deklarēšanās līgumu».

«Es šeit īsti neredzu pakalpojumu, ko piedāvāt,» pārsteigts ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvis Andrejs Rjabcevs. Viņš skaidro, ka deklarēšanos dzīvesvietā veic konkrētā persona, nevis uzņēmuma pārstāvis. Turklāt ikvienam ir iespēja interneta vietnē «www.latvija.lv» deklarēties jebkurā adresē, jo pārvalde nepieprasa dokumentālu pamatojumu.

Vaicāts par iespējamiem sodiem, Rjabcevs norāda, ka tos var attiecināt tikai uz deklarēto personu. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz naudas sodu līdz 250 latiem par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu dzīvesvietas deklarēšanas iestādēm.

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociētais profesors Jānis Kārkliņš laikrakstam izskaidro situāciju. «Acīmredzot tur ir kaut kāds patapinājuma līgums, ka [dzīvesvietu] var lietot vienu stundu mēnesī, un acīmredzot piešķir papildu tiesības deklarēties, un viss. Protams, ja skatāmies juridiski, tur reāli bērns un vecāki nedzīvo, deklarētā adrese ir fiktīva, bet, kamēr tas nav pierādīts, nevienam nav pamata nereģistrēt to bērnu. Acīmredzot firma noteikti zina, ka neviens neies uz tiesu to apstrīdēt, tāpēc piedāvā šādu darījumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu