Avotiņš: Sieviešu regbijam līdzekļi nav iedoti, izlasi trenēju par brīvu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zigismunds Zālmanis

Latvijas sieviešu regbija-7 izlasei rīt Bulgārijā sāksies Eiropas čempionāts un «Apollo» uz sarunu aicināja izlases galveno treneri Valdi Avotiņu. Treneris ikdienā vada sieviešu regbija klubu «Imanta» un izlases pamatkodols nāk tieši no šīs komandas. Kādā līmenī ir sieviešu regbijs Eiropā, kas mūsu regbistes sagaida tuvākajā nākotnē – par šiem un citiem tematiem tad arī diskutējām.

- Šonedēļ sākas Eiropas čempionāts. Izlasē ir visas spēlētājas, kuras gribējāt redzēt?

- Praktiski teiktu, ka iekļautas ir visas labākās spēlētājas un tās, kuras paņemtas uz turnīru, ir pelnījušas tur būt.  Nav mums traumu, tādēļ var teikt, ka šis ir optimālais sastāvs. Ir dažas meitenes, kuras ir prom ārzemēs un vairāk nopietni ar regbiju nenodarbojas.

- Cik kandidātes ir kopumā?

- Pēdējā sarakstā bija 20 meitenes, bet uz desmit vietām tā reāli pretendēja 15 meitenes. Atlasījām desmit, bet vēlāk pienāca ziņa, ka turnīrā var tomēr 12 pieteikt, līdz ar to paņēmām divas klāt.

- Ir konkurence izlasē?

- Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, konkurence bija krietni lielāka, bet, protams, kad sastāvs paziņots, treniņos tagad šis jautājums pavirzījies malā. Ja pirms diviem gadiem bija viena komanda «Imanta» no kuras meitenes konkurēja savā starpā uz vietu izlasē, tad pērn bija divas, bet šogad četras komandas. Plus vēl tas, ka vairākas meitenes spēlē ārzemēs.

- Kāds ir mūsu līmenis uz Eiropas fona? Esam pa vidu, tuvāk lejas galam?

- No visām Latvijas regbija izlasēm sievietes tikušas visaugstāk. Augstākā mums bija 15. vieta pirms diviem gadiem, pērn nokritām uz leju, bet turamies A divīzijā, kas ir otrā pēc līmeņa un esam pa vidu.

- Ko zinām par pretiniecēm?

- Apakšgrupā spēcīgs pretinieks ir Rumānija, kas izkritusi no augšas, taču izredzes tikt pirmajā četriniekā ir reālas. Ja tas izdosies, tad nākamā spēle jau būs par iekļūšanu EČ finālturnīrā, jo no katras grupas divas komandas tiek finālturnīrā Maskavā. Agrāk bija Elites, A un B divīzija, šogad pamainījies formāts. EČ finālturnīrs ir arī atlase uz 2013. gada pasaules čempionātu.

- Regbijs-7 pretendē uz dalību olimpiskajās spēlēs. Latvijas dāmām ir iespēja nokļūt šajā sporta forumā?

- Tas nav tik daudz sportisks jautājums, kā drīzāk finansiāls. Vēlētos, lai tas atbalsts būtu tāds, ka meitenes varētu atlikt malā visus darbus un nopietni gatavoties spēlēm, tad tas varbūt arī būtu sasniedzams mērķis. Bet patlaban tas nav reāli. Kopš regbijs-7 ieguva olimpisko statusu, daudzās valstīs sporta veidā tika ieguldīti lieli līdzekļi un tas pacēlās citā līmenī.

- Piekritīsi, ka sieviešu regbijs Latvijā ir pabērna lomā?

- Nekādi budžeta līdzekļi nav piešķirti, neviens treneris algu nesaņem, bet neesam jau tādi vienīgie.

- Cik meiteņu pie mums nodarbojas ar regbiju?

- Šogad Latvijas čempionātā piedalījās sešas komandas, U-18 čempionātā bija trīs komandas. Zem simts būs.

- Kādi ir pirmsākumi dāmām?

- Ap 2000. gadu meitenes sāka regbiju uzspēlēt kopā ar vīriem un 2006. gadā dāmas aizvadīja maču pret vīriem, mums bija gados jaunas meitenes. 2007. gadā debitējām Eiropas čempionāta zemākajā divīzijā un palikām 33. vietā summā, bet pakāpeniski gājām uz augšu un pirms diviem gadiem cīnījāmies par tikšanu augstākajā līgā.

- Kas ir tas, kas dāmas pievelk regbijā? Regbijs tomēr ir izteikts vīru sporta veids.

- Regbijā-7 masa pārāk nav vajadzīga, galvenais ir ātrums, koordinācija, azarts. Gan jau ir kaut kāds šarms sporta veidam, neatkarīgi no dzimuma. Kam nepatīk, tas uzreiz saprot, ka nav priekš viņa.

- Bet popularitāti var just, meiteņu skaits pieaug?

- Pēdējos divos gados būtiski sācis pieaugt meiteņu skaits regbijā, pirms tam tikai manā klubā «Imanta» un «Selena» bija meitenes. 2010 gadā sarīkojām pirmo čempionātu, kur bija četras komandas. šogad jau sešas komandas.

- Kas mums notiek ar dāmām regbijā-15?

- Ir domas par to, lai gan regbijs-15 pasaulē nav tik populārs kā regbijs-7. Par izlasi ir domāts, 17. jūnijā pēc Eiropas čempionāta plānojam pirmo izlases treniņu. Nospēlējām vienu paraugspēli rudenī, bija meitenes, kuras pateica, ka nepatīk, bet bija arī tādas, kuras tas ieinteresēja. Tām, kurām fiziskās īpašības neatbilst regbijam-7, tās var spēlēt lielo regbiju. Ceram, ka izdosies sarīkot Latvijas kausu un rudenī arī aizvadīt pirmo starptautisko spēli.

- Tās latvietes, kuras spēlē ārzemēs, dara to profesionāli?

- Drīzāk pusprofesionāli. Komandas kapteine Laima Oganova Anglijā mācās un spēlē un paralēli tam «Sunderland» klubā arī kaut ko nopelna.  Viena spēlētāja ir Berlīnē, par viņu gan man mazāk informācijas, šonedēļ viņa ieradīsies izlases nometnē, bet pārstāv Bundeslīgas klubu. Ir arī spēlētāja no Holandes čempionāta, bet iespēja nopietni pelnīt ar regbiju nav pārāk liela.

- Izlasē daudz meiteņu, kuras paralēli nodarbojas ar futbolu vai kādu citu sporta veidu?

- Agrāk no kluba «Imanta» gandrīz visas spēlēja futbolu un vairākas bija arī izlasē, šobrīd divām meitenēm bija jāizvēlas, spēlēt Baltijas kausā futbolā vai Eiropas čempionātā. Viņas deva priekšroku Eiropai. Gandrīz visas, kuras pārstāv «Imantu», ir bijušas futbola izlasēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu