Baibas Saulītes lietas izmeklēšanā iesaistītu policistu terorizē darba vietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Īru policists iesūdzējis tiesā savu darba devēju, sūdzoties par terorizēšanu darba vietā saistībā ar Īrijā nogalinātās latviešu sievietes Baibas Saulītes slepkavības lietu, vēsta laikraksts «Irish Times».

Pret Svordsas iecirkņa policistu Deklanu Nīanu tika uzsākta disciplinārlieta saistībā ar aizdomām, ka pirms 2006.gada novembrī notikušās Saulītes slepkavības viņa rīcībā bijusi informācija, kas liecināja par reāliem draudiem latviešu divu bērnu māmiņas dzīvībai, taču viņš nav rīkojies, lai to novērstu.

Policijas iekšējā izmeklēšanā Nīans tika attaisnots, taču tagad policists vērsies tiesā, apsūdzot Svordsas iecirkņa vadību un kolēģus terorizēšanā, kā dēļ viņš cietis morālu kaitējumu.

Nīans un seržants Līams Hjūss izmeklēja Saulītes bērnu nolaupīšanu, ko pastrādāja viņas vīrs Hasans Hasans.

Nīans un Hjūss Svordsas policijas iecirknī tikās ar Baibu Saulīti 2006.gada 14.novembrī - tikai piecas dienas pirms slepkavības.

Tikšanās laikā Saulīte Hjūsam iedeva ar roku rakstītas lapas, taču policijas seržants ieteica viņai uzrakstīt jaunu iesniegumu. Saulītes atnestais oriģināls tika ieslēgts dokumentu skapī un policisti to neizlasīja, tiesā liecināja Nīans.

Kad viņš nākamajā dienā pēc Saulītes slepkavības ieradās policijā, seržants Hjūss viņam parādīja Saulītes rakstītās lapas, kurās bija rakstīts: «Es baidos par savu dzīvību, jo Hasans mani vaino par visu, kas notiek viņa dzīvē».

Saulītes vīram Hasanam Hasanam tika piespriests divu gadu cietumsods par pāra abu bērnu nolaupīšanu un nosūtīšanu pie savas ģimenes Sīrijā.

2007.gada jūnijā pret Nīanu uzsākta disciplinārlieta par to, ka viņa rīcībā bijusi informācija vai dokumenti un ka viņš zinājis par draudiem Saulītes dzīvībai, taču nav attiecīgi rīkojies.

Nīans tiesā sacīja, ka bijis dziļi satriekts par disciplinārlietu.

«Es biju dziļi satriekts par to, ka mani vaino par to, kas esmu līdzvainīgs viņas nāvē. Es biju satriekts. Vaina tika uzgrūsta man. Man tā bija līdzvērtīga apsūdzība kā nogalināšana aiz neuzmanības,» viņš sacīja.

Iekšējā izmeklēšanā secināts, ka Nīans un Hjūss nav pārkāpuši noteikumus un viņi attaisnoti visās apsūdzībās.

Nīans sacīja, ka pēc Saulītes slepkavības viņš baidījies par savu un ģimenes drošību. Pēc slepkavības viņa ģimenes mājoklim bijusi nozīmēta apsardze, taču pēc laika tā bez jebkādiem paskaidrojumiem atcelta, radot satraukumu policistā. Nīans norādīja, ka par savu drošību viņam lika raizēties Saulītes bērnu nolaupīšanas lietā pret lieciniekiem 2006.gadā vērstie draudi un uzbrukumi. Saulītes advokāta mājās bija notikusi ļaunprātīga dedzināšana, bet pie Saulītes mājas augustā tika aizdedzināta automašīna.

Izmeklēšanas laikā Nīans domāja, ka tikai viņš un seržants Līams Hjūss izmeklē Saulītes lietu, taču vēlāk atklājās, ka vēl viena izmeklēšana veikta par Saulītei un advokātam izteiktajiem nāves draudiem.

Bailēs par ģimenes drošību Nīans izņēmis slimības lapu, lai būtu mājās. Pēc tam viņš divas reizes mēģinājis atgriezties darbā, taču otrajā reizē viņš nosūtīts patrulēt ielās.

Lietas izskatīšana Īrijas tiesā turpinās.

Kā jau LETA ziņoja, Īrijas izmeklēšanas tiesnesis pērn savā slēdzienā 2006.gadā nogalinātās latviešu divu bērnu māmiņas Saulītes nāvi atzinis par nelikumīgu nogalināšanu.

Vienlaikus lietas tālāka virzība ir iespējama tikai tādā gadījumā, ja izmeklētāji atrod kādus jaunus pierādījumus vai arī, ja Īrijas Ģenerālprokuratūra izvirza apsūdzības kādam no aizdomās turētajiem.

Īrijas policijas izmeklētāji Saulītes lietu Ģenerālprokuratūrā nodeva jau 2008.gada vidū, tomēr apsūdzības nevienam no aizdomās turētajiem tā arī nav izvirzītas.

Kā tiesā liecināja policijas detektīvs Volters O'Salivans, izmeklēšanas laikā tika savākts ievērojams daudzums informācijas, kas apliecināja, ka Saulītes nogalināšana bija plānota un pasūtīta slepkavība, ko pastrādājušas personas ar nopietniem sakariem noziedzīgajās aprindās.

Izmeklētāju ziņojums par Saulītes slepkavības lietu tika nosūtīts Ģenerālprokuratūrai, taču nevienam no aizdomās turētajiem apsūdzības netika izvirzītas.

O'Salivans pavēstīja, ka Ģenerālprokuratūras lēmums policijai bijis liels pārsteigums. Ģenerālprokuratūra ir vienīgā instance, kas var uzsākt tālāku tiesvedību.

Viņš piebilda, ka pašlaik slepkavības izmeklēšana ir sasniegusi punktu, kad to bez jauniem pierādījumiem nav iespējams tālāk turpināt.

Kā ziņots, Saulīte tika nošauta 2006.gada 19.novembrī pie savas mājas durvīm Īrijas pilsētā Svordsā.

Saulīte kopā ar mājokļa biedreni Mudīti Antāni ap plkst.21.30 bija izgājusi uzsmēķēt pie savas mājas durvīm. Saulītes divi dēli - piecus gadus vecais Ali Aleksandrs un trīs gadus vecais Mohameds Rami - tobrīd gulēja mājas otrajā stāvā.

Sievietēm pietuvojās kāds vīrietis, raidot uz Saulīti trīs šāvienus, kas sievietei trāpīja rokā un plecā, divām lodēm trāpot krūšu kurvī.

Kā tiesā liecināja 53 gadus vecā Antāne, viņa pamanījusi kādu vīrieti pelēkās drēbēs, kas viņām tuvojies.

«Pirmo reizi es viņu pamanīju, kad viņš stāvēja mums priekšā. Es redzēju, ka viņam ir ierocis. Kad viņš izšāva pirmo reizi, es dzirdēju blīkšķi - man liekas, ka es dzirdēju divus šāvienus, bet es sāku kliegt, tāpēc es neesmu pārliecināta, vai bija vēl kāds [šāviens],» tiesā raudot liecināja Antāne.

Sieviete nav redzējusi uzbrucēja seju, jo bijis tumšs. Saulīte, turot roku uz krūtīm, iestreipuļoja mājā un sabruka koridorā.

Inese Grabante uzbrukuma brīdī devās ārā no mājokļa, kļūstot par apšaudes aculiecinieci. Kā tiesā liecināja Grabante, viņa bija ceļā pie savas automašīnas un pamanīja iedzeltenas ādas krāsas vīrieti, kurš devās pie mājokļa.

«Viņš dažas sekundes paskatījās uz Baibu un tad izņēma pistoli no savas labās kabatas. Viņš notēmēja tieši uz Baibu. Es dzirdēju trīs šāvienus. Baiba un Mudīte sāka kliegt, bet šis vīrietis aizskrēja tajā virzienā, no kura bija nācis,» tiesā liecināja Grabante.

Vīrietis ielēca gaidošā automašīnā un aizbēga. Viņu izmantotā melnā automašīnā «BMW 520» vēlāk netālu atrasta sadedzināta.

Kad notikuma vietā ieradās neatliekamā palīdzība un policija, Saulīte jau bija mirusi.

Tiesu medicīnas ekspertu slēdzienā secināts, ka sieviete noslāpa savās asinīs, kas no šautās brūces piepildīja viņas plaušas. Noasiņošanu paātrināja arī šautā brūce rokā.

Pēc Īrijas policijas novērtējuma, Saulīte tika nošauta pēc viņas bijušā vīra Hasana Hasana pasūtījuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu