Baisa statistika: Septiņās dienās - septiņi noslīkuši cilvēki; aicina nepeldēties svešās vietās (61)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Jūnija pirmajās septiņās dienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki no Latvijas ūdenskrātuvēm izcēluši septiņu noslīkušu cilvēku mirstīgās atliekas.

Kā aģentūru LETA informēja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele, kopumā šogad līdz 7.jūnijam ieskaitot dienesta glābēji no ūdens izcēluši 29 noslīkušos, tai skaitā divus nepilngadīgos, taču faktiskais noslīkušo skaits varētu būt vēl lielāks, jo ne visos gadījumos uz notikuma vietu tiek saukts VUGD.

Lai arī minētā statistika varētu likties biedējoša, pērn līdz 31.maijam glābēji no ūdens bija izcēluši 36 cilvēku mirstīgās atliekas, analoģiskā laika periodā 2011.gadā - 28, bet 2010.gadā - 35 cilvēku mirstīgās atliekas.

Kā nesen preses konferencē atzina VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš, gada laikā Latvijā noslīkst vairāk cilvēku, nekā iet bojā ugunsgrēkos. Piemēram, pagājušajā gadā ugunsgrēkos gāja bojā 99 cilvēki, tajā skaitā viens bērns, bet no ūdenstilpnēm VUGD darbinieki izcēla 111 cilvēku, tai skaitā četru bērnu, mirstīgās atliekas.

Lai nenotiktu nelaime, VUGD kārtējo reizi aicina cilvēkus, dodoties peldēties, būt prātīgiem un labāk izvēlēties labi pazīstamas peldvietas. Vecākiem vajadzētu atcerēties atgādināt saviem bērniem par drošas peldēšanās pamatprincipiem.

Visdrošāk ir peldēties oficiālās peldvietās, kur dežurē glābēji. Peldoties upēs, jāizvēlas vieta, kur ir vismazākā straume, tuvumā nav atvaru vai citu bīstamu elementu.

Nedrīkst iet peldēties alkohola reibumā. Dodoties ūdenī, nevajadzētu pārvērtēt savus spēkus un mēģināt dižoties uz citu fona. Nepazīstamā vietā uzreiz nedrīkst lēkt ūdenī, vispirms jāpārliecinās, vai gultnē nav kādi akmeņi vai nogrimuši asi priekšmeti.

Glābēji atgādina, ka nav ieteicams doties peldēties vienam, tāpat to nevajadzētu darīt naktī. Ja nelaimē uz ūdens ir nonācis kāds cits, dodoties glābt cietušo, ir rūpīgi jāizvērtē situācija un savas iespējas, lai nenoslīktu pats.

Ieraugot slīkstošu cilvēku, jebkurā gadījumā nekavējoties ir jāizsauc glābēji, zvanot uz tālruni 112 un pēc iespējas precīzāk norādot nelaimes vietas koordinātas un iespējamos piebraukšanas ceļus.

Komentāri (61)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu