«Balsts»: Janvārī samazinājies darījumu skaits ar nekustamiem īpašumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Janvārī  novērots darījumu skaita kritums. Balsts indekss krities par 1 punktu un ir 125. Īres segmentā cenas turpina augt, jo pieprasījums palielinās. Zemā iedzīvotāju ienākumu līmeņa dēļ ievērojami kritušās cenas zemēm un mājām.  

«Balsts indekss janvārī krities par 1 punktu un ir 125, kas skaidrojams ar klientu aktivitātes un darījumu skaita kritumu. Paredzam, ka jau februārī darījumu skaits pieaugs. Vidējā cena sērijveida dzīvokļiem janvārī ir 600 Eur/m2, savukārt dzīvokļiem centrā – 1210 Eur/m2,» komentē Balsts vadītājs Aigars Zariņš.  

Janvāris iesācies ar aktivitātes un darījumu skaita kritumu. Salīdzinot ar 2011.gada decembri darījumu skaits pēc Zemesgrāmatas datiem krities par 44%. Ja 2011.gada decembrī Rīgā bijuši 1337 darījumi, tad 2012.gada janvārī – 753 darījumi. Ievērojamā darījumu skaita atšķirība galvenokārt skaidrojama ar pieņemto Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu (t.s. nulles deklarāciju), kas paredz, ka mantiskā stāvokļa deklarācija jāiesniedz VID laikā no 2012. gada 1. marta līdz 1. jūnijam, un mantiskā stāvokļa deklarācijā jānorāda ziņas par stāvokli 2011. gada 31. decembrī. Līdz ar to cilvēki, kas jau iepriekš bija iegādājušies īpašumus, kuru iegādes vērtība pārsniedz 10 000 Ls, un laika trūkuma vai citu apstākļu rezultātā nebija tiesības nostiprinājuši Zemesgrāmatā, pēc Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma ieviešanas 2011.gada nogalē steidzās to izdarīt, lai 2012.gadā nebūtu jāiesniedz Mantiskā stāvokļa deklarācija. Protams, ik gadu novērojama tendence, ka gada beigās darījumu skaits manāmi pieaug un janvārī krītas, jo cilvēki, kuri nolēmuši investēt nekustamajā īpašumā, cenšas darījumus nokārtot līdz jaunā gada sākumam, taču šajā gadu mijā kritums bijis daudz krasāks likuma izmaiņu dēļ. Nulles deklarācijas ieviešanas sekmētais darījumu skaita pieaugums nav uzskatāms par tirgus izaugsmes rādītāju, paredzams, ka ievērojamas izmaiņas nekustamo īpašumu tirgū 2012.gadā nav sagaidāmās, kā minējām, šis gads būs «plakans» bez nozīmīgām cenu uz aktivitātes svārstībām.  

Cenu kritumu piedzīvojis arī māju un zemju segments. Zemā iedzīvotāju ienākumu līmeņa dēļ daudziem nevar tikt nodrošināts aizdevums bankās, tādēļ interese par mājām un zemēm sarūk, vietējo iedzīvotāju interese koncentrējas dzīvokļu segmentā.  

Janvārī  novērots, ka liela daļa klientu bijuši tā dēvētie «tūristi», kas aplūko īpašumus, taču viņiem nav konkrēta vēlme kaut ko iegādāties. Tādēļ šķiet, ka tirgus ir aktīvs, bet reāli darījumi notiek mazāk,» situāciju nekustamo īpašumu tirgū janvārī komentē kompānijas Balsts vadītājs Aigars Zariņš.  

«Savukārt īres tirgū janvārī turpinās cenu pieaugums. Situācija ir nemainīga – tirgū ir kvalitatīvu piedāvājumu trūkums, īpaši Rīgas centra daļā. Piedāvājumā pamatā ir remontējami dzīvokļi, vai arī ekskluzīvi objekti Klusajā centrā un Vecrīgā.  Cenas janvārī augušas par vidēji 2 – 3%,» skaidro kompānijas Balsts vadītājs.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu