«Balsts»: Septembrī darījumu skaits ar mājokļiem samazinājies par 8% (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Darījumu skaits mājokļu tirgū septembrī samazinājies par 8%. Kritums skaidrojams ar to, ka augusts ir atvaļinājumu mēnesis, kurā tirgus aktivitāte pieklust, un tas ietekmē septembra datus, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Balsts» mājokļu tirgus apskatā.

Darījumu skaitu ietekmē arī Latvijas finanšu iestāžu noslogotība eiro ieviešanas procesā, kas samazinājusi izsniegto kredītu skaitu, norāda «Balsts».

Rudens sākumā palielinājies pieprasījums pēc īres dzīvokļiem, teikts apskatā. Šo izmaiņu izraisījis mācību gada sākums, kad studenti aktīvi meklē vietu, kur apmesties. Pieaudzis arī dzīvokļu piedāvājums - to ietekmē tirgū nonākušās īres dzīvokļu mājas.

Īres maksas pilnībā rekonstruētās ēkās un Vecrīgas jaunajos projektos sniedzas līdz 14-15 eiro (9,8 līdz 10,5 lati) par kvadrātmetru mēnesī, klusajā centrā - 11 līdz 13 eiro (7,7 līdz 9,1 lats) par kvadrātmetru, tuvajā centrā - 11 līdz 12 eiro (7,7 līdz 8,4 lati) par kvadrātmetru, bet tālajā centrā - septiņi līdz astoņi eiro (4,9 līdz 5,6 lati) par kvadrātmetru mēnesī. Īres dzīvokļiem neremontētās mājās cena samazinās attiecīgi par diviem līdz pieciem eiro (1,4 līdz 3,5 lati) par kvadrātmetru mēnesī.

2013.gadā raksturīga arvien pieaugoša interese par labas kvalitātes jaunbūvēm Rīgā un Pierīgā. Zemesgrāmatas dati liecina, ka šajā sektorā darījumu skaits ir palielinājies aptuveni par 30%. Potenciālos pircējus interesē mājas ar platību līdz 200 kvadrātmetriem un cenu līdz 150 000 eiro (105 000 latu).

Labas kvalitātes māju par adekvātu cenu piedāvājumā nav daudz, norāda «Balsts». Vai nu cena tiek uzpūsta, vai arī klibo mājas kvalitāte. Novērots, ka pircēji lielāku uzmanību pievērš tieši banku kompāniju piedāvājumā esošajām mājām. Šādā gadījumā ir iespējami pievilcīgāki pirkuma kreditēšanas nosacījumi.

Līdz ar brīvo platību samazināšanos pakāpeniski aug komercplatību nomas maksas, teikts apskatā. Vidējā nomas maksa A tipa birojiem ir sasniegusi 12-15 eiro (8,4 līdz 10,5 lati) par kvadrātmetru. Savukārt B klases biroju maksa ir astoņi līdz 11 eiro (5,6 līdz 7,7 lati) par kvadrātmetru. Tirgū vērojams kvalitatīvu platību trūkums, taču attīstītāji nesteidzas ar jaunu objektu būvniecību. Komercplatību segmentā lielākās aktivitātes gaidāmas 2015.-2017.gadā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu