«Baltijas marka» uz Maskavu nosūtījusi pirmās pārtikas kravas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jūlijā ar eksporta zīmolu «Baltijas marka» uz Maskavu nosūtītas pirmās kravas ar pārtiku, raksta laikraksts «Latvijas Avīze».

Kamēr eksporta zīmola «Rīgas marka» attīstītāji - Rīgas domes vadība - jau vairāk nekā gadu nekādi netiek galā ar zīmola iedzīvināšanu, cits zīmols ar līdzīgu nosaukumu - «Baltijas marka» - veiksmīgi sācis strādāt dažu mēnešu laikā kopš tā radīšanas. Iespējams, tādēļ, ka atrodas privāta un politiski ietekmīga uzņēmēja Vasilija Meļņika rokās, raksta avīze.

Preču zīmes konsultants, bijušais Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Vinets Veldre atzīst, ka pieklājīgus eksporta apjomus varētu sasniegt ap Ziemassvētkiem. Turklāt preces ar «Baltijas markas» zīmolu eksportēs gan uz NVS valstīm, gan uz Eiropas savienību un ASV.

Ar «Baltijas markas» zīmolu iecerēts eksportēt ne tikai Latvijas, bet arī citu Baltijas reģiona pārtiku. Patlaban zīmolu izmantojot SIA «Rēzeknes gaļas kombināts», zivju pārstrādes uzņēmums «Kaija», Lietuvā strādājošā AS «Mariampoles piena konservi».

Sarunas par pievienošanos zīmolam notiekot ar Lietuvas lielāko gaļas pārstrādātāju «Biovela group» un Vācijas piena produktu tirdzniecības uzņēmumu «Eximo».

Puse no SIA «Baltijas marka» pieder Meļņika uzņēmumam «Eiroholdings», bet otra puse - SIA «Rēzeknes gaļas kombināts».

Biznesa portāls «Nozare.lv» jau rakstījis, ka bijušais aizsardzības ministrs Veldre kategoriski noliedz saistību starp darbu firmā «Baltijas marka» un Aizsardzības ministrijas pasūtītajiem patruļkuģiem uzņēmēja Meļņika vadītajā «Rīgas kuģu būvētavā».

Biznesa portālam «Nozare.lv» viņš arī atzina, ka nesaņem atalgojumu par darbošanos Latvijas pārtikas produktu eksporta veicināšanā uz Krieviju.

Kā raksta žurnāls «Ir», Veldre kļuvis par Meļņika dibinātās firmas «Baltijas marka» vadītāju. «Ir» atgādina, ka tieši Veldre, būdams aizsardzības ministrs, 2007.gadā bez konkursa parakstīja 38 miljonus latu vērtu līgumu par piecu modernu patruļkuģu būvi Meļņika vadītajā «Rīgas kuģu būvētavā», savukārt jaunais amats varētu būt dāsns «paldies».

«Ar konkursu par patruļkuģu iegādi man nav nekāda sakara, toreiz es tikai sakritības dēļ parakstīju iepriekšējā ministra Ata Slaktera (TP) laikā sagatavoto līgumu tieši tajā dienā, kad stājos amatā,» biznesa portālam «Nozare.lv» skaidroja Veldre.

Meļņiku Veldre labi pazīstot vēl no laikiem, kad Meļņiks bijis Jātnieku federācijas prezidents, un abus vienojusi kopīga interese par zirgu sportu. Turklāt «Baltijas markā» viņu aicinājis nevis Meļņiks, bet gan «Rēzeknes gaļas kombināta» vadītājs Guntis Piteronoks ar domu palīdzēt virzīt Latvijas produktus eksporta tirgos Krievijā.

«Kamēr biju Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs, izveidoju labus kontaktus ar Krievijas kolēģiem, un uzskatu, ka šie sakari palīdzēs «Baltijas markas» attīstīšanā,» akcentēja Veldre, piebilstot, ka «zem guloša akmens ūdens netek» un, ja neviens neko nedarīšot, eksporta nebūšot.

«Esmu tikai ārštata konsultants ar pārtiku saistītajos jautājumos,» piebilda Veldre, noliedzot apgalvojumu, ka Meļņiks viņu iecēlis «Baltijas markas» vadītāja amatā. Jautāts, vai par konsultācijām saņem algu, Veldre atbildēja noliedzoši, akcentējot, ka jau gadu ir bezdarbnieka statusā. «Tomēr, ja tā lieta ar «Baltijas marku» aizies, būs jādomā, vai neveidot ar konsultācijām saistītu privātu biznesu,» piebilda Veldre.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu