Baltiņam piešķirts SOK augstākais apbalvojums – olimpiskais ordenis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Par ieguldījumu Olimpiskās kustības attīstībā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piešķīrusi SOK augstāko apbalvojumu - Olimpisko ordeni, Vilnim Baltiņam – Latvijas Olimpiskās kustības atjaunošanas aizsācējam, ilggadējam Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadītājam un pašreizējam LOK Goda prezidentam, «Apollo» informēja Ilze Āķe – Vīksne, LOK komitejas
speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos.

80. gadu beigās Vilnis Baltiņš iedrošināja Latvijas, Igaunijas un Lietuvas kolēģus nepakļauties Maskavas spiedienam un atjaunot Baltijas valstu Olimpisko komiteju darbību, kā rezultātā jau 1992.gadā visas trīs Baltijas valstis Albervilas Ziemas olimpiskajās spēlēs startēja zem neatkarīgu valstu karogiem. 1988. gadā Latvijas sporta sabiedrība Baltiņu ievēlēja par atjaunotās Olimpiskās komitejas prezidentu, kuru vīņš veiksmīgi vadīja turpmākos 16 gadus – līdz 2004.gada rudenim.

SOK prezidents Žaks Roge augsto apbalvojumu Baltiņam pasniegs personīgi, viesojoties Latvijā. Ordeņa pasniegšana notiks šā gada 19. februāri, pulksten 10.30 Rīgā, Olimpiskajā sporta centrā (Grostonas iela 6b), kur notiks Roges tikšanās un diskusija ar sporta sabiedrību par Latvijas Olimpiskās komitejas vietu un lomu Latvijas sporta organizācijā un Starptautiskajā Olimpiskajā kustībā.

SOK Olimpiskā ordeņa pasniegšana pirmo reizi notika 1975. gadā. Ar ordeni apbalvo personas, kas ar saviem darbiem un rīcību iedzīvina Olimpiskos ideālus, atstāj paliekošas pēdas pasaules sporta un Olimpiskās kustības attīstībā. Olimpiskā ordeņa laureātu vidū ir tādas pasaulē pazīstamas sporta personības kā Džese Ouvens (četrkārtējais olimpiskais čempions vieglatlētikā), Alberto Tomba (leģendārais kalnu slēpotājs), kā arī pasaulē cienījamas personības tādas kā  Nelsons Mandela un Indira Gandija.

Kā informē LOK pārstāve, pasaulē ir aptuveni tūkstotis SOK Olimpiskā ordeņa kavalieru.

Olimpiskais ordenis sastāv no diviem elementiem – ap kaklu nēsājamas ordeņa ķēdes (īpaši svinīgiem notikumiem) un krūšu nozīmes (ikdienas nēsāšanai  pie žaketes atloka). Ordeņa ķēdes centrālo daļu rotā Olimpiskie riņķi un Olīvzaru savijums, bet ikdienā nēsājamajā krūšu nozīmē iestrādāti Olimpiskie riņķi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu