Baltkrievija paziņo par Lietuvas spiegu notveršanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK) sagūstījusi vairākus Baltkrievijas pilsoņus, kuri spiegojuši Lietuvas labā, vēsta cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Hartija '97».

Par spiegu arestu paziņojis VDK Informācijas un sabiedrisko attiecību centrs, informē «Hartija '97».

«Aģenta darbības laikā VDK virsnieki arestēja Lietuvas armijas izlūkdienesta pārstāvi, pilsoni F. Vienlaikus tika arestēti arī šī aģenta komunikācijas ķēdes biedri,» paziņojis VDK Informācijas un sabiedrisko attiecību centrs. Aresti veikti, pamatojoties uz aizdomām par slepenu datu nodošanu ārvalstu speciālajiem dienestiem.

Lietuva savukārt paziņojusi, ka, zinot Baltkrievijas VDK metodes, komitejas sniegtajai informācijai nevar ticēt.

VDK paziņojums liecina, ka operācijas laikā konfiscētas «elektroniskās [datu] uzglabāšanas ierīces un citi priekšmeti un materiāli, atklājot spiegošanas darbības», kuru mērķis bija saņemt slepenu informāciju militārajā jomā, lai pēc tam to nodotu ārvalstīm.

VDK norāda, ka spiegu aktivitātēm gūti arī dokumentāri apstiprinājumi.

«Sadarbība ar Lietuvas slepenajiem dienestiem ir apstiprināta ar izmeklēšanas laikā gūtajiem pierādījumiem un apsūdzēto atzīšanos,» paziņojusi VDK.

Eksperti secinājuši, ka spiegu savāktie un nodošanai Lietuvai paredzētie materiāli ir saistīti ar Baltkrievijas valsts noslēpumiem.

«Valsts drošības komitejas ātrā iejaukšanās ir atmaskojusi ārvalstu izlūkdienestu plānus, ir atļāvusi pakļaut viņu rīcību kontrolei un novērst nopietnu kaitējumu valsts aizsardzībai un drošībai,» paziņojis VDK Informācijas un sabiedrisko attiecību centrs.

VDK arī informē, ka pret apcietinātajiem uzsākta krimināllieta, pamatojoties uz Baltkrievijas Republikas Kriminālkodeksa 356.pantu par valsts nodevību, par ko draud septiņus līdz 15 gadus ilgs cietumsods.

Lietuvas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka armijas izlūkdienests un pretizlūkošanas dienests izlūkošanas vai pretizlūkošanas operācijas nekomentē, bet norādīja, ka Baltkrievijas VDK ir informējusi tikai par savas valsts pilsoņu arestu.

Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Arvīds Anušausks savukārt norādīja, ka pēdējā laikā pastiprinājusies Lietuvai negatīvās informācijas plūsma no Baltkrievijas, piebilstot, ka tai nevar ticēt.

«Informāciju sniedz Baltkrievijas VDK. Sevišķi informācija, kas liecina, ka Baltkrievijas pilsoņi ir atzinušies, ir ļoti apšaubāma, jo mēs zinām metodes, ko Baltkrievijas VDK izmanto pret opozīciju,» norādīja Anušausks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu