Bankas šogad izsniegušas kredītus gandrīz 871 miljona latu apmērā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz ar ekonomikas atveseļošanos bankas atsākušas aktīvāku kreditēšanu - banku sektorā kopš gada sākuma no jauna izsniegti kredīti gandrīz 871 miljona latu apmērā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) sniegtā informācija.

No kopējās summas 341,4 miljoni latu šogad izsniegti Latvijas uzņēmumu attīstībai, 58,6 miljoni latu - Latvijas finanšu institūcijām, 88 miljoni latu - rezidentu mājsaimniecībām, savukārt 381,8 miljoni latu - nerezidentiem.

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem sešiem mēnešiem, kredītos šogad izsniegts par 67% vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā. Rezidentu uzņēmumiem - par 63% vairāk, rezidentu mājsaimniecībām - par 35% vairāk, bet nerezidentiem - aptuveni divas reizes vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā, informē FKTK.

Šajos aprēķinos netiek iekļauti tādi kredīti, ar kuriem aizstāj kredītportfelī esošo kredītu, noslēdzot jaunu kredītlīgumu

Banku sektorā jūnijā no jauna izsniegti kredīti 213,2 miljonu latu apmērā. To starpā 112,8 miljoni latu izsniegti Latvijas uzņēmumu attīstībai, 12,8 miljoni latu - Latvijas finanšu institūcijām, 16,2 miljoni latu - rezidentu mājsaimniecībām, savukārt 71,2 miljoni latu - nerezidentiem.

Uzņēmumu segmentā mēneša laikā visvairāk jaunos kredītos izsniegts enerģētikas nozarei - 54,8 miljoni latu. Šai nozarei seko tirdzniecības nozare - 11,9 miljoni latu, izmitināšana un ēdināšanas pakalpojumi - 10,4 miljoni latu, finanšu un apdrošināšanas darbības - 8,8 miljoni latu, un apstrādes rūpniecība - 6,9 miljoni latu.

Savukārt mājsaimniecību segmentā aptuveni divas trešdaļas no jaunizsniegtajiem kredītiem jūnijā veidoja kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un/vai remontam - 10,6 miljoni latu.

Jūnijā banku sektora kopējā kredītportfeļa apmērs pieauga par 0,4%. Tostarp rezidentu korporatīvajiem klientiem izsniegto kredītu atlikums pieauga par 1% un nerezidentu kredītportfelis - par 1,8%, savukārt rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums saruka par 0,8%.

Kopš gada sākuma banku sektora kredītportfelis kopumā samazinājās par 9%, ko lielā mērā ietekmēja AS «Parex banka» un AS «Latvijas Krājbanka» licenču anulēšana, skaidro FKTK. Izslēdzot šo divu banku ietekmi, kredītportfeļa atlikums šajā laikā sarucis vien par 0,8%, to starpā rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums saruka par 3,8%, savukārt rezidentu korporatīvajiem klientiem izsniegto kredītu atlikums pieauga par 0,3%, bet nerezidentu kredītportfelis pieauga par 5,7%.

FKTK informē, ka šā gada pirmajā pusgadā aizņēmēju maksātspējā nav notikušas būtiskas izmaiņas un arī banku sektora kredītportfeļa kvalitātes rādītājos uzlabojums bijis nenozīmīgs, izslēdzot AS «Parex banka» un AS «Latvijas Krājbanka» licenču anulēšanas ietekmi.

Rezidentu mājsaimniecību maksātspēja uzlabojusies minimāli - ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars mājsaimniecību kredītportfelī ir sarucis no 16,2% 2011.gada beigās līdz 16% jūnija beigās.

Korporatīvo klientu (rezidentu) kredītportfeļa kvalitātes uzlabojums kļuvis mērenāks nekā iepriekš - ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars kredītportfelī ir sarucis no 12,75% 2011.gada beigās līdz 11,5% jūnija beigās.

Ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kopējā kredītportfelī jūnija beigās veidoja 12,5% (decembra beigās - 13,3%), savukārt kopējais kavēto kredītu īpatsvars jūnija beigās sasniedza 19,6% (decembra beigās - 20,6%).

Banku izveidoto uzkrājumu nedrošajiem kredītiem atlikums jūnija beigās sasniedza 1,075 miljardus latu jeb 9% no banku kopējā kredītportfeļa. Decembra beigās šis rādītājs bija 11,5% no kredītportfeļa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu