«Bāreņu pavēlnieka dēls» - aizraujošs literārais atklājums (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Publicitātes foto

Adama Džonsona grāmata «Bāreņu pavēlnieka dēls» tagad arī latviski. No angļu valodas tulkojis Uldis Šēns, vāka dizains Artūrs Zariņš.

«Bāreņu pavēlnieka dēls» ir aizraujošs literārais atklājums. Episks vēstījums par jauna vīrieša ceļojumu cauri ledusaukstiem ūdeņiem, tumšiem tuneļiem un spokainiem spiegu kambariem visnoslēpumainākajā diktatūrā pasaulē – Ziemeļkorejā.

Paka Čundo māte – dziedātāja, kā jau visas skaistās Ziemeļkorejas meitenes, ir nolaupīta un aizvesta uz Phenjanu. Viņa tēvs vada bāreņu namu Ilgās rītdienas, taču adopcijai Paks nekad netiek atdots, jo ir īstais dēls. Izcīnīt savu vietu starp bāreņiem nav viegli... Savas lojalitātes un asā instinkta dēļ Čundo nonāk augstāk stāvošo personu redzeslokā, un viņam tiek uzticēts nolaupīt japāņu operdziedātāju kāda vietējā virsnieka privātai mūzikas baudīšanai.

Čundo pamazām virzās augšup pa hierarhijas slidenajiem pakāpieniem, bet šis ceļš ved turp, no kurienes nav atpakaļceļa.

Daļēji spriedzes romāns, daļēji vēstījums par zaudētu nevainību, daļēji arī romantisks mīlas stāsts – «Bāreņu pavēlnieka dēls» vienlaikus šerminoši un aizraujoši attēlo mūsu skatieniem slēpto pasauli, kurā plosās bads, korupcija un gadījuma rakstura agresija.

Ierasti patriotisko lietu kārtībā šķietami neiespējamos apstākļos uzplaukst biedriskums un pat draudzība – Mīļotā Vadoņa visuredzošajam skatienam nozagti skaistuma un mīlestības mirkļi un ārkārtēja uzupurēšanās.

Adams Džonsons 2013. gada 15. arpīlī saņēmis Pulicera prēmiju daiļliteratūrā un Vaitinga Rakstnieku balvu. Par šo grāmatu viņš saņēmis arī 2013. gada Deitonas Literāro Miera balvu. Par gada grāmatu šo romānu atzinuši lielākie pasaules mediji. Latviski grāmatu «Bāreņu pavēlnieka dēls» izdevusi izdevniecība «Kontinents».

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu