Bauskas motormuzejā tiks atklāta mopēdu izstāde «Jawa - Rīga»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izstādē eksponētie mopēdi ražoti sākot no 1958. līdz 1993.gadam. Izstāde apmeklētājiem dos iespēju salīdzināt bijušajā Čehoslovākijā ražotos mopēdus «JAWA» ar Latvijas rūpnīcā «Sarkanā Zvaigzne» ražotajiem «RĪGA» braucamajiem - to kopīgos un atšķirīgos vizuālos un tehniskos parametrus.

Jāatgādina, ka «Sarkanās Zvaigznes» rūpnīca gan ražošanas pirmsākumos, gan beigu posmā savu produkciju aprīkoja tieši ar «JAWA» motoriem. Savukārt paši mopēdi Eiropas austrumu valstīs ienāca no saulainās Itālijas. 50-tajos gados itāļi bija tie, kas diktēja mopēdu un motorolleru modi pasaulē un pasludināja tos par utilitāru pārvietošanās līdzekli. Šīs itāļu modes tendences sasniedza arī mūsu platuma grādus un mopēds kļuva par vienu no pieprasītākajiem pārvietošanās līdzekļiem gan pilsētās, gan laukos.

Bauskas izstādes «odziņas» būs viens no pirmajiem izgatavotajiem rūpnīcas «Sarkanā Zvaigzne» sērijveida mopēdiem «RĪGA 1», kas piedalījies kā demo mopēds dažādās bijušās Padomju Savienības izstādēs, kā arī reti sastopamie čehu mopēdi «JAWA 555» un «JAWA Stadion S22».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu