«Beastie Boys» pirms Adama Jauka nāves ierakstījuši vairākas dziesmas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Amerikāņu rokgrupa «Beastie Boys» pirms grupas līdera Adama «MCA» Jauka nāves ierakstījusi vairākās dziesmas.Kā pavēstīja grupas dalībnieks Maiks Dī, neskatoties uz Jauka vārgo veselību, «Beaty Boys» pagājušā gada rudenī strādāja studijā.

«Adams uz to uzstāja. Iniciatīva varēja nākt tikai no viņa, ņemot vērā kā viņam gāja ar vēža ārstēšanu,» stāstīja Maiks Dī. «Viņš nebija pārliecināts, vai spēs ierakstīt vokālo partiju, bet mēs spējām to izdarīt,» pavēstīja.

Kā jau ziņots, ietekmīgās grupas «Beastie Boys» līdzdibinātājs Adams Jauks nomira 4.maijā, 47 gadu vecumā zaudējot trīs gadus ilgušo cīņu ar vēzi.

«Beastie Boys» radās 1979.gadā, apvienojoties trim Ņujorkas ebreju puišiem Adamam Jaukam (ar skatuves vārdu MCA), Maiklam Daimondam (Maiks Dī) un Adams Horovics («Ad-Rock»). Jauks, kas pašmācības ceļā apguvis basģitāras spēli, grupu izveidojis savas 17.dzimšanas dienas svinībām.

Sākotnēji grupa spēlēja panku stilā, taču 1983.gadā tapa viņu pirmais skaņdarbs hiphopa stilā «Cooky Puss», kas zibenīgi kļuva populārs Ņujorkas pagrīdes deju zālēs un naktsklubos. Pēc «Cooky Puss» popularitātes «Beastie Boys» pamazām pārgāja uz repošanu, 1986.gadā izlaižot debijas albumu «Licensed to Ill», kas astoņdesmitajos gados kļuva par visvairāk pārdoto repa albumu un pirmo repa albumu, kas iekaroja «Billboard» albumu topa virsotni, kur noturējās piecas nedēļas.

Piecos miljonos eksemplāru pārdotais «Licensed to Ill» vēl joprojām ir vispārdotākais debijas albums, ko izlaidusi ierakstu studija «Def Jam». Albuma pirmais singls »(You Gotta) Fight for Your Right (To Party)» kļuva par vienu no atpazīstamākajiem «Beastie Boys» skaņdarbiem.

Kaut arī ASV repa scēnā dominēja afroamerikāņi, trīs baltādainie Ņujorkas ebreju puiši strauji guva lielus panākumu, iekļūstot starp slavenākajiem hiphopa māksliniekiem.

Slavas zenītu «Beastie Boys» sasniedza ar 1994.gada albumu «Ill Communication», kura singls «Sabotage» ar Spaika Džounza veidoto videoklipu iekļuva rokmūzikas topos un MTV apraidē.

30 gadus ilgās muzikālās karjeras laikā «Beastie Boys» ieraksti pārdoti vairāk nekā 40 miljonos eksemplāru, četri viņu albumi iekarojuši ASV topu virsotnes un viņi saņēmuši trīs «Grammy» balvas.

Deviņdesmitajos gados Jauks kļuva par budistu un aktīvi iesaistījās Tibetas brīvības kustībā, rīkojot virkni labdarības koncertu.

Jaukam 2009.gadā atklāja ļaundabīgu audzēju siekalu dziedzerī un blakus esošā limfmezglā, liekot «Beastie Boys» atcelt koncertturneju un plānoto albuma «Hot Sauce Committee» izlaišanu.

«Beastie Boys» 14.aprīlī tika uzņemta ASV Rokenrola slavas zālē, bet Jauks bija pārāk vārgs, lai apmeklētu ceremoniju. Pagodinājumu pieņēma Daimonds un Horovics, nolasot Jauka uzrakstītu runu.

«Es vēlos šo [apbalvojumu] veltīt saviem brāļiem Adamam un Maikam. Viņi kopā ar mani ir apgājuši pasauli,» uzrunā rakstīja Jauks.

«Tā ir arī veltīta ikvienam, kuru mūsu grupa ir aizkustinājusi. [Uzņemšana Rokenrola slavas zālē] tik pat lielā mērā ir mūsu, cik jūsu,» rakstīja mūziķis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu