Bērings-Breivīks pārvests uz citu cietumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Anderss Bērings-Breivīks, kurš pērn jūlijā Norvēģijā nogalināja 77 cilvēkus, uz laiku pārvietots uz citu cietumu, kamēr viņa līdzšinējā ieslodzījuma vietā tiek veikti būvniecības darbi, otrdien apliecināja cietuma pārstāvji.

«Šī pārcelšana pamatā notikusi tāpēc, ka cietumā tiek veikti būvniecības darbi, kā arī personāla plānošanas vajadzību dēļ,» apliecināja netālu no Oslo esošā Ilas cietuma priekšnieks Knuts Bjarkeids.

«Mēs esam lūguši pārtraukumu,» sacīja amatpersona, norādot, ka šāda pazīstamu ieslodzīto pārvietošana var nākt par labu politikas attīstībai.

Patlaban nav skaidrs, tieši cik ilgi 33 gadus vecais labējais ekstrēmists pavadīs Šīenas cietumā, kas atrodas 130 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Oslo, sacīja Bjarkeids.

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Tajā dzīvību zaudēja astoņi cilvēki, bet vēl vairāk nekā 200 tika ievainoti. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Ģērbies policista uniformā, Bērings-Breivīks vairāk nekā stundas laikā nošāva 69 cilvēkus, galvenokārt pārbiedētus pusaudžus. Vēl 67 cilvēki tika ievainoti.

Bērings-Breivīks ir atzinies pastrādātajos noziegumos, bet paziņojis, ka nav vainīgs, jo tā esot bijusi «nežēlīga, bet nepieciešama» rīcība, lai paglābtu Norvēģiju no «musulmaņu invāzijas».

Desmit nedēļas ilgusī Bēringa-Breivīka tiesas prāva noslēdzās pagājušajā mēnesī, bet spriedums šajā lietā vēl nav pasludināts.

Kaut arī nav šaubu, ka slaktiņu sarīkojis Bērings-Breivīks, pieciem Oslo tiesas tiesnešiem ir jāizlemj, vai uzskatīt viņu par pieskaitāmu un piespriest cietumsodu, kā to pieprasa aizstāvības puse, vai piekrist prokuratūras nostājai un nosūtīt viņu uz slēgta tipa psihiatrisko slimnīcu.

Katrā gadījumā slepkava tiks turēts nošķirti no citiem ieslodzītajiem, tomēr tiks īstenoti zināmi pasākumi, lai viņa izolāciju mazinātu.

Vēl pagājušajā mēnesī Bjarkeids sacīja, ka cietuma vadība apsver iespēju algot cilvēkus, kas ar Bēringu-Breivīku spēlētu sporta spēles, arī šahu.

Sprieduma pasludināšana gaidāma 24.augustā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu