Berlīnes kinofestivālā triumfē Irānas ģimenes drāma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/SIPA

Sestdien notikušajā Berlīnes kinofestivāla apbalvošanas ceremonijā galveno balvu ieguvusi irāņu ģimenes drāma «Nader and Simin: A Separation». Filma apbalvota arī par labāko aktiera un aktrises sniegumu.

Asgara Farhadi filma atzinīgi novērtēta par Irānas sabiedrības un reliģiskā konservatīvisma attēlojumu savienojumā ar trillerim raksturīgo spriedzi.

Saņemot balvu Farhadi aicināja klātesošos atcerēties par viņa kolēģi un tautieti Džafaru Panahi, kas nevarēja piedalīties festivālā, jo savā dzimtajā zemē viņam piespriests sešu gadu cietumsods, kā arī aizliegums uzņemt filmas un ceļot 20 gadu garumā. Panahi tika apsūdzēts un atzīts par vainīgu par sistēmai nelabvēlīgu propagandas materiālu vākšanu un izplatīšanu. «Es vēlos jums atgādināt par Džafaru Panahi,» skatītājus uzrunāja Farhadi. «Es patiešām ceru, ka viņa problēma tiks atrisināta, un es ceru, ka nākamgad manā vietā stāvēs viņš.»

Kad Farhadi jautāts par situāciju Irānā, viņš norādīja, ka nevēlas to komentēt. «Es varu vai nu pateikt to, ko jūs vēlaties dzirdēt, un rezultātā es iekulšos nepatikšanās un vairs nevarēšu uzņemt filmas, vai arī pateikt tik daudz, cik es drīkstu, un turpināt uzņemt kino. Es izvēlos uzņemt kino. Es neesmu varonis, esmu režisors,» skaidroja Farhadi.

Balvu par labāko režijas darbu ieguvis vācu režisors Ulrihs Kēlers par savu filmu «Sleeping Sickness».

Ar žūrijas «Grand Prix» un «Sudraba lāča» balvu kā otrā labākā pagodināta Ungārijas režisora Belas Tara melnbaltā filma «The Turin Horse», kas, pēc autora vārdiem, esot viņa pēdējais darbs. «Tā ir tiesa, ka šī ir mana pēdējā filma. Pēdējā tā saucamā Tara filma,» pēc apbalvošanas ceremonijas reportieriem atzina režisors. «Es uzskatu, ka šajā filmā viss savienojas. Šajā filmā ir viss - viss, kam, pēc manām domām, jābūt filmā, tas ir, viss, kas tiek izteikts ar kino valodas palīdzību.»

Balva par labāko scenāriju ieguvis Džošua Mārstons un Andamions Muratajs par filmu «The Forgiveness of Blood».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu