Bērniem ārpus skolas nav pietiekamas fiziskās aktivitātes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Procter & Gamble (P&G) pasūtītais pētījums par bērnu iesaistīšanos fiziskajās aktivitātēs liecina, ka 44% Latvijas bērnu nenodarbojas ar papildu fiziskajām aktivitātēm ārpus skolas. Savukārt, 14% no visiem aptaujātajiem pieaugušajiem, nenodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm vispār.

Agnese Zelča, Procter & Gamble pārstāve Latvijā: «Pētījuma rezultāti liecina, ka bērni pārāk maz nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm. Vecāki ir galvenie motivētāji, lai viņu bērni iesaistītos fiziskajās aktivitātēs, bet tikai 42% vecāku savu brīvos laiku pavada sportojot kopā ar saviem bērniem, lai gan paši vecāki atzīst, ka sports ir nozīmīgs bērna fiziskai, garīgai un emocionālai attīstībai.»

Ilze Tāse, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas rehabilitologs: «Lai veselība būtu laba, regulāri ir jāiesaistās fiziskajās aktivitātēs, savukārt, lai varētu sportot, ir jābūt veselam, tādēļ jāizvēlas atbilstošas sporta nodarbes gan vecumam, gan fiziskajai sagatavotībai. Fiziskās aktivitātes veido harmoniskāku personību - sakārto domas, ceļ pašapziņu, uzlabo pašsajūtu, stiprina un norūda organismu, kā arī palīdz bērniem un jauniešiem veiksmīgi iekļauties sabiedrībā un mūsdienu straujajā dzīves ritmā. Sportot nepieciešams visai ģimenei kopā, tad fiziskās aktivitātes kļūs par bērnu un jauniešu dzīvesveidu.»

Populārākais sporta veids bērnu vidū ir peldēšana (16%) un futbols (16%). Šiem sporta veidiem pēc popularitātes seko basketbols un dejošana, attiecīgi 15% bērnu nodarbojas ar katru no šiem sporta veidiem. Savukārt pieaugušo vidū nav viens izteikts sporta veida līderis. Pieaugušie cenšas dažādot savas fiziskās aktivitātes un vismaz reizi nedēļā 20% no aptaujātajiem brauc ar riteni, bet pastaigas kā fizisko aktivitāti piekopj 25% aptaujāto. Neskaitot šīs, iepriekš minētās fiziskās aktivitātes, lai fiziskās formas un pašsajūtas uzlabošanai, Latvijas iedzīvotāji arīdzan skrien, dodas uz sporta zāli un peld. 14% no pieaugušajiem nenodarbojas ar nekādām fiziskajām aktivitātēm.

Pietiekamas fiziskās aktivitātes pozitīvi ietekmē gan cilvēka fizisko, gan garīgo veselību. Tās arī samazina sirds-asinsvadu slimību risku un sekmē pozitīvas emocijas. Viens no vairāku  saslimšanu riska faktoriem ir aptaukošanās, ko izraisa mazkustīgums. Ieguvumi no fiziskajām aktivitātēm ir dažādi, bet 75% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju kā galveno ieguvumu uzsver to, ka nodarbojoties ar sportu, viņi uzlabo savu fizisko veselību un 70% atzīst, ka sports palīdz stiprināt arī imunitāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu