Bērnu pieskatīšanas pabalsti veicinās vecāku atgriešanos darbā (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Bērna pieskatīšanas pabalsts 50 latu apmērā veicinās vecāku atgriešanos darbā, studiju atsākšanu vai turpināšanu, kā arī iesaistīšanos darba meklēšanas pasākumos, uzskata Labklājības ministrija.Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) uzskata, ka nākotnē pirmsskolas izglītībā iespējami ātri jāievieš princips «nauda seko bērnam», kas ļautu bērna vecākiem pašiem izvēlēties pakalpojuma sniedzēju, kurš nodrošinātu bērna pieskatīšanu ārpus mājas - vai tas ir pašvaldības, vai privātais bērnudārzs vai aukle.

LM akcentē, ka bērnu pieskatīšanas pabalsts 50 latu apmērā nesamazinātu finansējumu, ko pašvaldības jau šobrīd nodrošina pirmsskolas pedagogu atalgojumam, un uzsver, ka pieskatīšanas tas tiktu izmaksāts pakalpojuma sniedzējam, kurš nodrošina bērna pieskatīšanu.

Lielākās problēmas ar bērnudārzu pieejamību ir tieši turīgajās pašvaldībās - Rīgā un Pierīgā. «Esmu pārliecināta, ka jautājums ir par pašvaldību prioritātēm. Ja, piemēram, Rīgas dome izšķiras ievērojamus līdzekļus ieguldīt tirgus laukumu remontos vai ar 600 000 latu atbalstīt vienas kapitālsabiedrības arodbiedrību, nevis mazināt bērnudārzu rindas, tad te nepalīdzētu arī mērķdotācija,» uzsver Viņķele.

Jau ziņots, ka solīto 23 miljonu latu pirmsskolas pedagogu algām pašvaldībām, lai risinātu problēmas ar bērnudārzu nodrošinājumu, no valsts budžeta nākamgad tomēr nebūs, apstiprināja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Tā vietā no 2013.gada 1.septembra par 3,8 miljoniem latu plānots nodrošināt atbalstu bērna pieskatīšanai 50 latu apmērā mēnesī tām ģimenēm, kurām nav iespējas izmantot bērnu pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumus bērniem no viena līdz divu gadu vecumam. Savukārt, sākot ar nākamā gada 1.jūliju, plānots par desmit latiem mēnesī palielināt arī iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamā ienākuma atvieglojumu par apgādībā esošu personu.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu