Bērnunams ir visnepiemērotākā vide bērna attīstībai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vērmanes dārzā vairāki desmiti māmiņu, Tiesībsargs Juris Jansons, Olimpiskās lāpas nesējs Mārtiņš Rītiņš, Māmiņu kluba pārstāvji un daudzi citi pulcējās kopīgā pastaigā SOS bērnu ciematu atbalstam, vēršot uzmanību ikviena bērna tiesībām augt ģimeniskā vidē. Pastaiga bija daļa no labdarības akcijas Samsung Iedvesmas skrējiens, kura ietvaros jau savākti vairāk nekā 17 000 eiro SOS bērnu ciematu atbalstam.

«Situācija šobrīd ir kritiska – strauji aug to bērnu skats, kuri par savām mājām sauc bērnunamus. No bērnu tiesību viedokļa tā ir visnepiemērotākā vide izaugsmei un attīstībai. Ikvienam bērnam, īpaši līdz trīs gadu vecumam, ir nepieciešams stabils atbalsts un konkrēts cilvēks, kuram uzticēties, taču nemitīgās darbinieku rotācijas dēļ bērnunama bērniem netiek ieaudzinātas ģimeniskas vērtības,» pasākuma laikā atzina Latvijas Republikas Tiesībsargs Juris Jansons.

Statistika liecina, ka 2010. gadā Latvijā bērnu namos ievietoti vairāk nekā 2000 bērnu, no tiem gandrīz piektā daļa bērni vecumā līdz trim gadiem. Kā viena no alternatīvām, bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, ko Samsung Iedvesmas skrējiena Hope Relay ietvaros atbalsta vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, ir SOS bērnu ciemati. Šobrīd divos SOS bērnu ciematos Īslīcē un Valmierā ir pavisam 23 SOS audžuģimenes un katrā no tām aug 4 līdz 7 bērni. Dzīve SOS ciematu ģimenēs rit gluži tāpat, kā ikvienā daudzbērnu ģimenē – bērni kopā ar vecākiem saimnieko pa māju, apmeklē mācību iestādes un pulciņus, kopā atpūšas un kopā mācās dzīvei nepieciešamās lietas.

«SOS bērnu ciemati ir pierādījums tam, ka alternatīva ģimenei ir iespējama un ikvienam bērnam, pat bez vecāku gādības palikušam, ir iespēja augt ģimenē. SOS bērnu mammas ir jāgodā un jāatbalsta. Tas ir svētīgs, bet grūts darbs, un katrs bērns, kas pateicoties SOS ciematu iniciatīvai, aiziet no bērnunama, tomēr iegūst sev tik ļoti vajadzīgo ģimenes sajūtu un zināšanas, kas noderēs tālāk dzīvojot savu patstāvīgo dzīvi. Tomēr tikpat svarīgs ir organizācijas prevencijas darbs krīzes ģimeņu stiprināšanā, palīdzot vecākiem gūt nepieciešamās iemaņas bērnu aprūpē un audzināšanā, lai līdz institucionālai aprūpei nemaz nenonāktu. Tāpēc apsveicama ir akcija, kas palīdz savākt tik nepieciešamos līdzekļus, lai šī iniciatīva spētu pastāvēt.» pasākuma laikā atzina Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka.

Tiesībsargs pasākuma ietvaros norādīja uz nepieciešamību arī valstiskā līmenī risināt bērnu pamattiesību jautājumu, nodrošinot ikvienam iespēju augt ģimeniskā vidē. »Lai samazinātu bērnu skaitu bērnunamos, nepieciešams jau laikus sniegt praktisku palīdzību un strādāt ar grūtībās nonākušajām ģimenēm. Tāpat īpaši svarīgi ir izveidot stabilu, ģimenisku vidi, kurā augt un attīstīties bez vecāku gādības palikušajiem bērniem,» tā Tiesībsargs Juris Jansons.

Māmiņu pastaiga sadarbībā ar Māmiņu klubu notika Samsung Iedvesmas skrējiena akcijas Hope Relay ietvaros. Pievienoties Iedvesmas skrējienam un tādējādi papildināt ziedojumu bērniem SOS ciematu audžuģimenēs var ikviens, kurš savā mobilajā telefonā lejupielādējis Hope Relay aplikāciju, kas īpaši izveidota šai labdarības akcijai. Par katriem trim noskrietiem, ar velosipēdu vai skrituļslidām nobrauktiem, pārgājienā vai pastaigā noietiem un ar Hope Relay aplikāciju reģistrētiem kilometriem Samsung ziedo vienu eiro SOS bērnu ciematiem. Piedalīties šajā labdarības akcijā var vēl līdz 21. jūlijam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu