Bezdarbnieku pabalstiem varētu pietrūkt 47 miljonu latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bezdarbnieku pabalstu izmaksai 2009. gadā varētu pietrūkt 47 miljonu latu, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļā.

Pēc Komunikācijas nodaļas vadītājas Ilonas Jurševskas teiktā, arī pensiju indeksācijai aprīlī nepieciešami 7 miljoni latu. Lai gan šī gada janvārī sociālajā budžetā bija uzkrājums 14 miljonu latu apmērā, ko varētu novirzīt indeksācijai un pabalstiem, ir nepieciešams pieņemt atsevišķus nepopulārus lēmumus finansējuma pārdalei esošā budžeta ietvaros, jo netika atbalstīts LM ierosinājums izmantot iepriekšējos gados veiktā sociālā budžeta uzkrājumu, kas tika veidots tieši tādam mērķim.

Tāpēc LM ir izstrādājusi priekšlikumus, un šobrīd ministrijas speciālisti strādā pie likumprojekta paketes, kura valdībā būs jāiesniedz līdz 8. martam.

Ņemot vērā ekonomiskās krīzes apstākļus, priekšlikumi paredz 2009. gadā un 2010. gadā bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiku pagarināt līdz deviņiem mēnešiem visiem bezdarbnieka pabalsta saņēmējiem.

Tāpat plānots iemaksu likmes fondēto pensiju shēmā samazināt no 8% uz 6%, kā rezultātā palielināsies speciālā budžeta ieņēmumi.

LM plāno no 52 līdz 26 nedēļām saīsināt slimības pabalstu izmaksas termiņu, taču vēl notiks diskusijas ar Veselības ministriju par atsevišķām diagnozēm, kuras šis samazinājums neskars.

Strādājošo vecāku pabalsts tiks samazināts tiem pabalstu saņēmējiem, kuri strādā un šobrīd vienlaikus saņem darba algu un 100% vecāku pabalstu, taču par samazinājuma apmēru vēl varētu notikt diskusija.

LM uzsver, ka nekādā gadījumā netiks rosināts samazināt pabalstu tiem vecākiem, kuri šai periodā nestrādā.

Jau ziņots, ka par aptuveni 25% varētu samazināt bērnu kopšanas pabalstu tām māmiņām, kuras saņem pabalstu un strādā algotu darbu, šodien intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja labklājības ministre Iveta Purne (ZZS).

Purne stāstīja, ka tas ir tikai viens no lēmumprojektiem, pie kā ministrija pašlaik strādā, līdz ar to konkrētu laiku, kad šādi samazinājumi pabalstu izmaksā varētu stāties spēkā, viņa nevarēja pateikt.

«Pašreiz mums līdzekļu pietiekot, bet drīzumā situācija gan varētu mainīties, tāpēc mums ir jādomā, kādus soļus mēs varam spert arī tik ļoti jūtīgā jautājumā,» sacīja ministre.

Purne intervijā norādīja, ka pēdējā laikā ir strādājusi ar pilnu atdevi un skaidrojusi par soļiem, kas tiks sperti šajā ekonomiskās krīzes laikā, tomēr pašlaik viena no galvenajām problēmām ir jautājums, kā rast papildu finansējumu bezdarbnieku pabalstu izmaksai.

«Vakardienas pārmetumiem nav nekāda pamata, jo vakar tikšanās ar Ministru prezidentu Ivaru Godmani bija manis iniciēta, kuras laikā konceptuāli tika izskatīti jautājumi par sociālā budžeta uzkrājumu izmantošanu, kā arī problēmām, kas skar pēdējā laika aktuālos jautājumus. Viens no tādiem, protams, ir bezdarbnieku jautājums, jo, pieaugot bezdarbam, mums sāk trūkt līdzekļu pabalstu izmaksai,» intervijā Latvijas Radio sacīja labklājības ministre Iveta Purne (ZZS).

Ministre sacīja, ka mums pašreiz līdzekļu pietiekot, jo sistēma, kas ļāvusi veikt tik lielus uzkrājumus sociālā budžetā, sevi ir attaisnojusi pilnīgi. Tomēr, pēc premjera domām, bezdarbnieku pabalstu izmaksām papildu līdzekļi ir jāmeklē pašreizējā finanšu budžetā.

«Problēmu risināšanai priekšlikumi bija gan LM, gan Godmanim, tagad tikai atliek visu sarēķināt un ar konkrētiem priekšlikumiem iet uz valdību. Mēs pie tā strādājam,» sacīja Purne.

Tomēr, kopumā analizējot situāciju, kāda pašreiz ir sociālajā jomā, ministre sacīja, ka pagaidām tā tik kritiska neesot, taču piebilda, ka tuvākajā laikā būšot jāpieņem daudz nepopulāru lēmumu, kas sabiedrībai varētu nepatikt.

Jau ziņots, ka premjers vakar veltīja asu kritiku Purnei, kura acīmredzot «esot pārāk bailīga» un tā arī «nav saņēmusi dūšu» sabiedrībai pastāstīt par iecerētajiem soļiem sociālajā jomā. Tāpat valdības vadītājs brīdina par dramatiskiem lēmumiem sociālajā jomā.

Godmanis norādījis, ka vakardienas sarunās ar Purni ministre tā arī nav viesusi skaidrību par tālākajiem valdības soļiem.

Tas saniknoja Godmani, kurš retoriski jautāja: «Ja nav dūšas, vai ir vērts strādāt par ministri?»

Pēc premjera teiktā, ir izrunātas konkrētas lietas un uzdots sagatavot konkrētus normatīvu grozījumus. Daļa esot Labklājības ministrijas, bet daļa — Godmaņa priekšlikumi.

Patlaban viena no aktuālākajām lietām esot strauji augošais bezdarba līmenis un šīs problēmas risināšanai valdībai nāksies veltīt visas savas pūles, stāstīja Ministru prezidents. Bezdarba līmenis patlaban esot 8,5%, bet tas varot sasniegt arī 12%.

Pēc premjera teiktā, tiek rosināts otrā līmeņa pensiju sistēmai novirzāmā finansējuma apjomu samazināt līdz 6% pašreizējo 8% vietā. Viens procentpunkts papildus dotu ap 35 miljoniem latu.

Tāpat uz pusi tiek rosināts samazināt bērnu kopšanas pabalstu strādājošiem. Savukārt slimības lapas varētu saņemt tikai līdz pusgadam, nevis gadam, kā tas ir patlaban.

Pensiju indeksācija varētu tikt veikta tikai aprīlī — tām pensijām, kuras nepārsniedz 135 latus. Par šo jautājumu vēl gan gaidāmas smagas sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par atļauju novirzīt septiņus miljonus latu šiem mērķiem.

Savukārt pensiju indeksācija oktobrī, visticamāk, netiks veikta, brīdināja Godmanis.

Premjers arī rosina pagarināt bezdarbnieku pabalsta izmaksas laiku, vienlaikus gan nepalielinot kopējo finansējuma apjomu.

Sarunu ar Godmani ministre ierosināja, lai precizētu darba kārtībā esošus jautājumus par pensiju indeksāciju un bezdarbnieku pabalstiem.

Saistībā ar to, ka otrdien, 3. februārī, valdības sēdē apstiprināja ekonomikas stabilizācijas plānu, bet jautājumu par pensiju indeksāciju aprīlī atlika, šodienas sanāksmē tika pārrunāts indeksācijai nepieciešamo resursu jautājums, uzsver ministre.

LM piedāvāja segt indeksācijas izdevumus no uzkrātās rezerves sociālajā budžetā, tāpat arī bezdarbnieku pabalstus nepieciešamības gadījumā finansēt no sociālā budžeta uzkrājuma.

Iepriekšējos gados sociālajā budžetā uzkrātie līdzekļi ļautu nodrošināt visu saistību izpildi, tomēr premjers iebilda uzkrājuma kā finansēšanas avota izmantošanai, aicinot iekļauties apstiprinātā budžeta ietvaros, informē ministre.

Risinājumi, kas tika apspriesti, nav galīgie un vienīgie, jo arī šajā situācijā ministrija domā par visu sociālās apdrošināšanas pakalpojumu saglabāšanu, norāda ministre. Turklāt janvārī ieņēmumi sociālajā budžetā ir par 14 miljoniem latu pārsnieguši izdevumus.

Kā aģentūrai LETA norādīja LM, par Ministru prezidenta pieminētajiem bērna kopšanas pabalstiem ministrija pagaidām komentārus nesniegs, jo no ministrijas puses bija arī citi priekšlikumi, piemēram, samazināt iemaksu likmes fondēto pensiju shēmas 2. līmenī no 8% uz 6%, kas ļautu palielināt sociālās aprūpes budžeta ieņēmumus par apmēram 106 miljoniem latu.

Kā ziņots, visticamāk, pensiju indeksācija šī gada aprīlī tomēr notiks, pēc tikšanās ar Godmani aģentūru LETA informēja Purne.

Purne uzsvēra, ka LM cīnīsies par šī gada aprīļa pensiju indeksāciju tām pensijām, kuru apmērs nepārsniedz 135 latus.

Tas nozīmē, ka reāli šīm pensijām varētu tikt pielikti klāt 3–4 lati, taču precīzākus skaitļus būs iespējams nosaukt tad, kad tiks aprēķināts šī gada pirmo mēnešu inflācijas vai deflācijas procents.

Līdzekļi pensiju indeksācijai ir, jo šim mērķim nepieciešamie septiņi miljoni latu tiktu izmantoti no LM speciālā budžeta iekrājuma.

Purne skaidroja, ka konkrēta atbilde par pensiju indeksāciju būs zināma nākamās nedēļas laikā, jo nākamnedēļ Godmanis tiksies ar SVF pārstāvjiem, lai runātu arī par pensiju indeksācijas jautājumu. Uz tikšanos ir aicināti arī LM pārstāvji.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajā rīcības plānā LM tika noteikts, ka no 2009. gada 1. janvāra ir jānodrošina pensiju iesaldēšana un pensiju indeksācija tikai pēc inflācijas rādītāja jāatsāk no 2010. gada janvāra.

Taču LM speciālisti, komentējot FM izstrādāto plānu, uzsver indeksācijas nepieciešamību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu