Bibliotēka ir vārti uz pasauli

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinot rakstu ciklu par Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) – Bērnu literatūras centrs (BLC).

Šauri, bet mājīgi

Bibliotēka varētu kalpot par drošākajiem vārtiem uz pasauli vai vismaz – tās vērtīgāko daļu. Ne katram skolēnam vai studentam paveicies ar skolotāju vai pasniedzēju, lielākoties iepriekšējo gadsimtu zināšanas jaunais censonis apgūst patstāvīgā pētnieciskā darbā. Vai mūsu jaunā paaudze ir tam gatava, vai nodrošināti nepieciešamie apstākļi auglīgam izziņas darbam un jaunu zināšanu radīšanai?

LNB Bērnu literatūras centrs ir šādi simboliski vārti, kuriem cauri šobrīd iziet desmitiem tūkstošu jauno lasītāju. Aptuveni trīs tūkstoši lasītāju ik gadu apmeklē mūsu lasītavu Rīgā, Tērbatas ielā 75. Tiesa, 167 kvadrātmetru lielā telpa diemžēl nespēj apmierināt prasīgākos klientus – te ir maz vietas lasītājiem un darbiniekiem. Taču nesūdzamies, jo, salīdzinot ar pārējām astoņām LNB ēkām, mūsu pieticīgās telpas ir gandrīz vislabāk iekārtotās un tīkamākās.

Ieeja bibliotēku pasaulē caur mūsu vārtiem notiek, piedaloties divās mūsu darbinieku radītās un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās kultūras programmās.

Pirmā un ietekmīgākā ir lasīšanas veicināšanas apakšprogramma «Bērnu žūrija», kas kopš darbības sākuma 2001. gadā par aktīviem lasītājiem un jaunāko grāmatu vērtētājiem iesaistījusi ap 59 500 publisko bibliotēku lasītāju no 1. līdz 9. klasei visā valstī. Tā būtiski uzlabojusi bērnu literatūras izdošanu un pilnveidojusi bibliotēku pakalpojumus, padarot tās interesantas kā bērniem, tā prasīgajiem pusaudžiem.

Otra lasīšanas veicināšanas apakšprogramma ir «Pirmā tikšanās ar bibliotēku», kurai finansējums piešķirts pirmoreiz, kaut izstrādāta jau 2003. gadā, paredzēta divu un trīs gadus veco bērnu un viņu vecāku iesaistīšanai. Tā piepulcē vēl 7000 jauno lasītāju.

Pavisam jauna nodaļa

Lai labāk izprastu, cik sarežģītos apstākļos veidojusies kultūras infrastruktūra bērnu literatūras un bibliotēku darba attīstībai Latvijā, kur atšķirībā no gandrīz visām citām bijušajām padomju republikām vēsturiski nekad nav darbojusies valsts nozīmes bibliotēka bērniem, vērts iepazīstināt šā raksta lasītājus ar dažiem vēstures faktiem.

1993. gadā LNB tika izveidota bērnu literatūras nodaļa. Tai par pamatu kalpoja zinātniski metodiskā un bibliogrāfiskā darba nodaļas bērnu bibliotēku sektora speciālistu vairākus gadu desmitus ilgā darba ieguldījums. 1998. gadā, veiksmīgi īstenojot kopprojektu ar Starptautiskās bērnu un jaunatnes grāmatu valdes (IBBY / International Board on Books for Young People) Nīderlandes nodaļas atbalstu, Prinča Bernharda fonda Amsterdamā un LNB finansējumu Bērnu literatūras centrs (BLC) ieguva jaunas, labi aprīkotas telpas.

BLC cieši sadarbojas ar 1993. gadā dibināto Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP), kas ir IBBY locekle un koordinē bērnu un jaunatnes literatūras speciālistu darbu Latvijā. Viena no redzamākajām kopdarba pusēm ir ikgadējās Jāņa Baltvilka balvas piešķiršana bērnu literatūrā.

Kopš 2002. gada, apvienojoties sešām bibliotēkas nodaļām, BLC kļuva par LNB Bibliotēku attīstības institūta sastāvdaļu – tas ir nozīmīgākais instruments, kas palīdz uzturēt bibliotēku pakalpojumu kvalitāti un rūpējas par bibliotēku sistēmas attīstību valstī.

Tagad brīvpieejas fondā izvietots Latvijā izdotās bērnu un jaunatnes literatūras krājums 4560 vienībās. Kopš 1994. gada esam iespēju robežās centušies nokomplektēt visus Latvijā iznākošos izdevumus. Tāpat piedāvājam bērnu grāmatas svešvalodās, arī plašu periodisko izdevumu klāstu vairākās valodās.

LNB atrašanās vairākās ēkās liedz mums īstenot senu sapni – padarīt vienviet pieejamu visu Latvijā izdoto bērnu literatūru, bibliogrāfiski apzināt bērnu grāmatas, kas glabājas kopējā krātuvē K. Barona ielā 14.

Labi panākumi bijuši visām kopš 1996. gada mūsu rīkotajām bērnu literatūras un bibliotēku darbinieku ikgadējām konferencēm, taču kopš pērnās konferences Daugavpilī «Lasīšana5» esam veidojuši tās ar plašāku vērienu, iesaistot Lietuvas un Igaunijas kolēģus, kā arī citus plaši atzītus ārzemju lektorus.

Pragmatiskais iemesls konferences pārcelšanai no LNB uz rajona centriem ir telpu trūkums. Moderni aprīkotas konferenču zāles un semināru telpas, kādas paredzētas G. Birkerta projektētajā Gaismas pilī, Bērnu literatūras centrs noteikti aizņemtu vairākas reizes gadā, radot plašu rezonansi bērnu kultūras dzīvei visā Latvijā.

Aktīvi un pieprasīti

Pieminēt visas Bērnu literatūras centra darba formas būtu gari un sarežģīti. Starp tām ir metodiskā palīdzība skolu bibliotēkām – kopš šā gada februāra četriem BLC darbiniekiem pievienojās speciālists skolu bibliotēku jautājumos. Organizējam regulārus seminārus un diskusijas par aktuāliem jautājumiem kolēģiem citās bibliotēkās, sniedzam visdažādākās uzziņas un gatavojam literatūras apskatus. Kopš 1996. gada izdodam anotētu bibliogrāfisku rādītāju par šajā gadā publicētajām bērnu grāmatām. Sākot ar nākamo gadu, šīs anotācijas papildinās digitālo bibliotēku.

Bieži BLC notiek grāmatu atvēršanas svētki, tikšanās ar rakstniekiem un bērnu grāmatu māksliniekiem, rīkojam bērnu radošo darbu izstādes, bet sadarbībā ar izdevējiem notiek tematiskās diskusijas un lasīšanas veicināšanas akcijas.

Visbiežāk BLC rīkojam jaunāko grāmatu un tematiskās izstādes, notikušas arī ilustrāciju izstādes sadarbībā ar latviešu un citu valstu māksliniekiem un kultūras institūcijām. Bieži vien tās tālāk aizceļo uz lielākajām Latvijas bibliotēkām. Arī paši esam vairāku ļoti apmeklētu izstāžu autori, starp tām jāmin pērn izveidotā «Ielūdz mūsu sētas bērni» un šobrīd skatāmā Astridas Lindgrēnes simtgadei veltītā interaktīvā izstāde «Karlsona māja».

Nākotnes vīzija

Kopā ar LNB atbalsta biedrību esam iecerējuši ambiciozu plānu: kad bibliotēka būs uzcelta, ielūgsim visu nāciju apmeklēt Gaismas pili.

Pamatskolas 4./5. klasē skolēni apgūst folkloru. Vēlamies panākt, lai katrs šā vecuma bērns varētu iepazīt savas tautas garamantas. Ceļojuma galamērķis būs Dainu skapis, un mūsu spēkos ir padarīt šo ciemošanos neaizmirstamu!

http://netgames.apollo.lv

Mūsu nākotnes plānos ietilpst attīstīt BLC kā valsts līmeņa kultūras un izglītības procesa sastāvdaļu. Arī turpmāk attīstīsim un stiprināsim bērnu lasītprieku, ar literāro un citu darbnīcu palīdzību palīdzēsim attīstīt katra lasītāja individuālās spējas.

Turpināsim arī sadarboties ar bērnu bibliotēku atbildīgajiem speciālistiem, kuri nākotnē kļūs par visu bērnu kultūras jomu koordinatoriem savos reģionos. Tas būs ar elektroniskiem resursiem bagāts sadarbības tīkls, kas palīdzēs ikvienam bērnam aktīvi darboties kultūras procesā un īstenot ieceres kopā ar domubiedriem. Valsts un pašvaldības kopā ar privātiem sponsoriem dāsni finansēs šo sistēmu, un tā veicinās katra reģiona unikalitāti bērnu kultūras un izglītības jomā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu