Biedriņam uzrāda sākotnējo apsūdzību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Saistībā ar izvairīšanos maksāt 11 543 latu pievienotās vērtības nodokli (PVN), ievedot Latvijā ASV nopirkto motorlaivu «Malibu Wakesetter», prokurors ir uzrādījis sākotnējo apsūdzību Latvijas bagātākajam basketbolistam, Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Goldensteitas «Warriors» spēlētājam Andrim Biedriņam.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, sākotnējā apsūdzība Biedriņam uzrādīta pēc Krimināllikuma (KL) 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 120 minimālajām mēnešalgām (24 000 latu).

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga, pavisam šajā lietā sākotnējās apsūdzības uzrādītas trim personām, divām - pēc KL 218.panta 2.daļas, bet vienai - gan pēc KL 218.panta 2.daļas, gan arī pēc KL 217.panta 2.daļas jeb par uzņēmumam, iestādei vai organizācijai likumos noteikto grāmatvedības dokumentu, gada pārskatu, statistikas pārskatu vai statistiskās informācijas slēpšanu vai viltošanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām (16 000 latu).

Jautāta, kad kriminālprocess varētu tikt nosūtīts uz tiesu, Šēnberga aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām to vēl nevar prognozēt.

Lieta iepriekš atradās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijā. VID aģentūrai LETA ne apstiprināja, ne noliedza, ka aizdomas krīt tieši uz Biedriņu, taču žurnālā «Kas Jauns» savulaik tika vēstīts, ka Biedriņš ir iegādājies tieši «Malibu Wakesetter» motorlaivu, ar kuru braukā pa Baltezeru.

VID pārkāpumu saskata tajā, ka ASV iegādātā motorlaiva Latvijā reģistrēta kā uzņēmuma pamatlīdzeklis saimnieciskās darbības nodrošināšanai, līdz ar to nodoklis nebija jāmaksā, taču reāli laivu izmantojis tikai basketbolists privātām vajadzībām. Privāti pērkot laivu, PVN būtu jāsamaksā.

Laivu nopirkušais uzņēmums, kura nosaukumu VID neatklāj, esot nodibināts ar šķietamu mērķi nodarboties ar atpūtas un sporta priekšmetu, ūdens un sauszemes transportlīdzekļu iznomāšanu, taču VID uzskata, ka jau tā dibināšanas brīdī bijis zināms, ka vienīgais iznomājamais ūdens transportlīdzeklis būs konkrētā motorlaiva un tā vienīgais lietotājs būs viena persona.

Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas «Lursoft» datiem, Biedriņam pieder 34% kapitāla 2008.gadā dibinātajā SIA «Go Big». 33% «Go Big» kapitāla pieder 1982.gadā dzimušajam Gatim Slivackim, kurš ir arī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs, un 33% īpašnieks ir 1983.gadā dzimušais Edgars Zanders.

Lai gan «Go Big» dibināts 2008.gadā, taču aktīvu darbību nav veicis. Kā liecina «Lursoft» datubāze, arī vienīgo gada pārskatu uzņēmums iesniedzis 2008.gadā, kad kā savu pamatdarbības veidu norādījis atpūtas pasākumu organizēšanu.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūra LETA uzzināja, ka Finanšu policija lūgusi Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūru sākt kriminālvajāšanu par valsts budžetam nodarītiem zaudējumiem kopumā pret trim personām, tostarp basketbolistu.

VID informē, ka 2011.gada novembrī Finanšu policija noskaidrojusi, ka firmas juridiski atbildīgā amatpersona nodibinājusi uzņēmumu un reģistrējusi motorlaivu «Malibu Wakesetter» kā šī uzņēmuma pamatlīdzekli. Jau sākotnēji šīs firmas dibināšanas mērķis esot bijis personu grupā izvairīties no PVN maksāšanas par jaunas motorlaivas ievešanu Latvijā no ASV.

Lai maldinātu pirmstiesas izmeklēšanu un imitētu uzņēmuma saimniecisko darbību, esot tikusi veikta grāmatvedības dokumentu viltošana, proti, kādam sportistam ticis izrakstīts rēķins par motorlaivas nomu ar mērķi radīt maldinošu iespaidu, ka firma patiešām tai motorlaivu iznomājusi. VID skatījumā, par centieniem maldināt liecina tas, ka rēķins izrakstīts vairāk nekā trīs mēnešus pēc reālā pakalpojuma sniegšanas.

VID piebilst, ka šāda rēķina izrakstīšana neatbilst likumā par PVN minētajam, ka ar nodokli apliekamā persona nodokļa rēķinu par sniegto pakalpojumu izraksta ne vēlāk kā 15 dienu laikā no darījuma dienas. Šī iemesla dēļ rēķins neatbilst likumam «Par grāmatvedību» un valdības noteikumiem, kas regulē tā izrakstīšanas kārtību.

Šobrīd visām trim personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu