Bigelovas izstādes ietvaros tiek demonstrēta Lizijas Bordenas filma «Liesmās dzimušie»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

«kim?» laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Kino Galeriju aicina uz izstādes «Lūzuma punkts: Katrīnas Bigelovas dzīve mākslā» pavadošo filmu programmu. 13. janvārī plkst. 19.00 kinoteātrī «K.Suns» tiek demonstrēta Lizijas Bordenas filma «Born in Flames» («Liesmās dzimušie»). 17. decembrī bija aplūkojama arī otra programmas filma – Katrīnas Bigelovas un Montija Montgomerija uzņemtā «The Loveless» («Nemīlētie»).

  • Režija un scenārijs: Lizzie Borden, Ed Bowes
  • Lomās: Honey, Adele Bertei, Jean Satterfield, Florynce Kennedy, Becky Johnston, Pat Murphy, Kathryn Bigelow u.c.

Režisores Lizijas Bordenas (Lizzie Borden) filma «Born in Flames» («Liesmās dzimušie», 1983) ir dokumentālā stilā uzņemta feministiska zinātniskās fantastikas filma, kas pievēršas tādiem tematiem kā rasisms, šķiriskums, seksisms un heteroseksuālisms alternatīvā sociāldemokrātiskā ASV. Holivudas režisore Katrīna Bigelova (Kathryn Bigelow) filmā ir redzama nelielā žurnālistes lomā.

Izstādes «Lūzuma punkts: Katrīnas Bigelovas dzīve mākslā» kurators Benžamēns Torels (Benjamin Thorel) par filmu «Liesmās dzimušie» raksta sekojoši:
  
«Born in Flames» ir neatkarīgi producēta filma, kas tika pabeigta 1983. gadā pēc piecu gadu filmēšanas un montāžas, kļūstot par vienu no vispabeigtākajām, visangažētākajām un intensīvākajām kinofilmām, kāda jebkad veidota par feministu cīņām. Born in Flames apraksta vairāku sieviešu pašapziņas veidošanos. Attainotās sievietes nāk no dažādām, jauktām  grupām, dažādiem sociālajiem slāņiem un kopienām. Tās ir dažāda vecuma, seksuālās identitātes un pieder atšķirīgām muzikālajām kultūrām. Kā norāda filmas scenārijs, darbība notiek ASV pēc sociālisma uzvaras, taču filmas pieeja iekļauj visu iespējamo, tikai ne utopiju. Tā rāda, kā pat tā sauktajā vienlīdzības sabiedrībā ar melnādainu prezidentu, nepieciešama revolūcija, ko sievietes veic pašas. Lizijas Bordenas filma  ir īsts aicinājums uz sacelšanos, jo tās varonēm nav citas izvēles kā ķerties pie ieročiem un uzsāk terorisma aktus. Šī, filmā piedāvātā risinājuma forma ir paradoksāla, eksperimentāla un pamfletiska. Pašas režisores, Lizijas Bordenas, dzīves gājums, kas galvenokārt saistās ar mākslas pasauli, rakstot Artforum (laikā, kad Anete Mičelsone (Annette Michelson) un Rozalinda Krausa (Rosalind Krauss) darbojās redakcijā), piedaloties The Fox (žurnālā, ko, starp citu, radījis Art & Language un Džozefs Kosuts), kā arī feministu žurnāla Heresies radīšanā, -  daļēji izskaidro filmas ambīcijas: Born in Flames rod spēku dokumentālā un eksistenciālā skatījumā, kura vēstījums enkurojas zinātniskajā fantastikā, cīņu pilnajā Ņujorkā, intelektuālā un pancīgā 1980. gadu sākumā, tiešā sasaistē ar tālaika feministu un lezbiešu grupējumu aprindām.

  • Filma tiks demonstrēta kinoteātrī «K. Suns», Elizabetes ielā 83/85.
  • Ieejas maksa: 2,60 LVL
  • Studentiem un pensionāriem: 2,10 LVL

Līdz 29. janvārim «kim?» izstāžu zālē apskatāmas:

  • Normunda Brūvera izstāde «Slavenais Čillijs Villijs Rīgā»,
  • Izstāde «Lūzuma punkts. Katrīnas Bigelovas dzīve mākslā».
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu