Bijušais diplomāts: Zatlers ir nedraudzīgs Krievijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašreizējais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers ir klaji nedraudzīgs Krievijai, intervijā laikrakstam «Biznes&Baltija» norāda politiskais analītiķis, bijušais Krievijas vēstniecības Latvijā darbinieks, savulaik no Igaunijas par spiegošanu izraidītais Mihails Demurins.

Viņš uzsver, ka Latvijas ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) vizītes laikā Maskavā varēja vērot Krievijas attieksmes pret Latviju maiņu. Pirmo reizi Krievijas ārlietu resora vadītājs precīzi formulējis, ka patlaban politisku motīvu dēļ nav laiks Krievijā uzņemt Latvijas prezidentu.

«Ja kaimiņvalsts prezidents īsteno nedraudzīgus izlēcienus Krievijas prezidenta tikšanās laikā ar NATO partneriem, kā tas bija Bukarestē, ja viņš nāk klajā ar Krievijai nedraudzīgiem izteicieniem, ja viņa valsts laikā, kad Krievijai stratēģiskā reģionā ir krīze, nostājas agresora pusē, melu pusē, tad ar viņu mūsu vadītājs nevēlas sadarboties,» skaidro Demurins.

Šādu attieksmi pret bijušo Latvijas prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu bijušais diplomāts neatceroties.

Demurins norāda, ka nav attaisnojusies Krievijas īstenotā taktika sadarboties ar Latviju ekonomiskajā jomā, cerot, ka politiskie uzdevumi tiks izpildīti pēc tam. «Bijušās PSRS teritorijā strādājošā Krievijas kapitāla problēma ir tā, ka tas ļoti ātri un viegli kļūst par šo valstu lobiju Krievijā, bet gandrīz nekad nekļūst par Krievijas lobiju šajās valstīs,» skaidro analītiķis.

Demurins, kam savulaik atteikta vīza iebraukšanai Latvijā, arī apgalvo, ka Baltijas valstis rada draudus Krievijai. «Visas Baltijas valstis, arī Latvija, joprojām ir valstis, no kuru teritorijas tiek radīti nopietni draudi Krievijai,» norāda odiozais eksdiplomāts, skaidrojot, ka pastāv militāri draudi saistībā ar Baltijas valstu dalību NATO un iespējamo gatavību izvietot savā teritorijā ASV aizsardzības sistēmas.

Tāpat Latvija darbojoties, lai sarautu Krievijas saites ar citām NVS valstīm, piemēram, sniedz šīm valstīm konsultācijas par mazākumtautību likumu izstrādi un lobē to aktīvāku sadarbību ar Eiropas Savienību un NATO.

Latvija radot arī ekonomiskus draudus kaimiņvalstij, jo esot gatava pievienoties iebildumiem par gāzes vada projektu Baltijas jūrā. Savukārt mūsu valsts iekšējā politika radot draudus šeit dzīvojošajai krievu kopienai.

Demurins kritizē Latvijas viedokli par Otrā pasaules kara rezultātiem un padomju okupāciju, kā arī apgalvo, ka mūsu valsts Eiropas Savienībā un NATO rosina nedraudzīgas Krievijai pozīcijas. «Pozitīvus aspektus divpusējās attiecībās es neredzu, izņemot tos, kas ir iekļauti mūsu, Krievijas, pozīcijā,» skaidro Krievijas eksperts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu