«Bilance» par rēķiniem un parādiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bilances 3 (231.) nr., kas iznāk 1. februārī, varat lasīt:

GRĀMATVEDĪBA

Attaisnojuma dokumenta (pavadzīmes, rēķina) – PVN rēķina noformēšana un reģistrēšana

Saskaņā ar grozījumiem likuma «Par nodokļiem un nodevām» 30. pantā un 01.07.2009. atceltajiem 1999. gada 31. augusta Ministru kabineta noteikumiem Nr. 312 „Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizēšanas kārtība” ir atcelts aizliegums realizēt preces no vairumtirdzniecības noliktavas, norēķinoties skaidrā naudā. Tagad drīkst pārdot preces jebkurai personai, skaidrā naudā veiktos darījumus reģistrējot elektroniskajā kases aparātā vai noformējot attaisnojuma dokumentu un par to saņemot samaksu bezskaidras naudas veidā. Vairs nepastāv aizliegums realizēt preces no vairumtirdzniecības noliktavas nereģistrētām fiziskām personām jeb vienkāršiem pircējiem.

NODOKĻI
Pievienotās vērtības nodokļa korekciju veikšana zaudētiem debitoru parādiem

Pēdējo trīs mēnešu laikā Saeimā pieņemti divi apjomīgi grozījumi likumā «Par pievienotās vērtības nodokli»:
1. 2009. gada 22. oktobrī ("LV", 178 (4164), 10.11.2009.) [spēkā no 01.12.2009.];
2. 2009. gada 1. decembrī ("LV", 200 (4186), 21.12.2009.) [spēkā no 01.01.2010.]
Ar 2009. gada 22. oktobra grozījumiem ieviests jauns 10.1 pants «Priekšnodokļa korekcija zaudētiem parādiem», kurš paredz iespēju, ievērojot virkni nosacījumu, atgūt par zaudētiem debitoru parādiem samaksāto pievienotās vērtības nodokli. Savukārt 2009. gada 1. decembra grozījumi jauno pantu papildina ar 21 punktu, kas paredz nodokļa atgūšanas kārtību situācijās, kad parādniekam uzsākta bankrota procedūra, un precizē 3. punkta redakciju.

GRĀMATVEDĪBA

Kas būtu jādara grāmatvežiem sakarā ar darbinieku gūto labumu, un kādi lēmumi jāpieņem darba devējiem, ja firmā ir vieglie pasažieru automobiļi

Gada pēdējās dienās pasludinātās vēlmes gūt lielāku nodokļu summu no uzņēmējiem, kas lieto automašīnas, izraisīja revolūciju grāmatvežu prātos. No vienas puses, esam jau pieraduši pie tā, ka ar grāmatvežu darbu saistītās problēmas tiem pašiem vien jārisina. Un, ja nezināt risinājumu, tad pats vien esat vainīgs. No otras puses, laikam jāiet celt «telšu» pilsētiņu, lai pievērstu uzmanību savām problēmām… Kaut arī, godīgi sakot, cerību uz to maz.

EKONOMIKA

Ekonomiku šogad gaida cerīgi tramīgs laiks

Tramīgs – tā vienā vārdā varētu raksturot šo gadu Latvijas ekonomikā. Ļoti iespējams, ka tieši šogad mūsu valsts ekonomikā rimsies tās kritums, un ir arī pamats visnotaļ optimistiskām cerībām, ka atsāksies tautsaimniecības izaugsme. Taču prieku par Latvijas dižķibeles iespējamo beigšanos varētu aptumšot divas lietas, kas dara bažīgu ne vienu vien ekspertu. Pirmā lieta ir saistīta ar iekšpolitiski ļoti jūtīgo notikumu – Saeimas vēlēšanām,  otrā - ar ārējiem tirgiem, uz kuriem Latvija liek ļoti lielas cerības.

NUMURĀ:

• Pasaules ekonomikas atkopšanās sniedz labākas izaugsmes iespējas
• Vieglā automašīna – atvieglojums vai slogs
• Kam līdz 1. aprīlim obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu