«Bilance» par to, kā strādāt gudri

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Bilance»

Bilances 7 (259) nr., kas iznāk 30. martā, varat lasīt

INTERVIJA

Mums jāstrādā gudri, ne smagi

Latvija pēdējos 20 gados ir piedzīvojusi gan tautsaimniecības pārstrukturēšanu, kad no padomju plānveida ekonomikas ielauzāmies tirgus ekonomikā, gan dažādas  lielākas vai mazākas krīzes, kas sev līdzi nesa bezdarbu, bet arī jaunas attīstības iespējas. Tāpat esam piedzīvojuši lēcienveidīgu ekonomikas uzrāvienu un tagad – smagu un diezgan dziļu krīzi, no kuras meklējam izeju. Diemžēl pagaidām – par spīti politiķu cerīgajām runām – būtiski attīstības ceļi nav saskatāmi, tomēr nevar arī teikt, ka nekas netiek darīts, lai valsts ekonomiku atkal uzliktu uz pareizajām sliedēm. Kāpēc Latvija tik smagi pārcieš šo pasaules krīzi, un kādi tam ir iemesli? Vai un kad mēs spēsim atkal uzelpot un teikt – ir kļuvis daudz vieglāk strādāt un dzīvot? To žurnāla Bilance galvenais redaktors vaicā Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektorei Elīnai Eglei.

GRĀMATVEDĪBA

Pašizmaksas aprēķināšana

Uzņēmumiem, kas ražo produkciju vai sniedz pakalpojumus, ir svarīgi pašiem saprast savu izmaksu struktūru un aprēķināt produkta vai pakalpojuma pašizmaksu. Nereti,  apmierinot klientu un pircēju vajadzības un piešķirot atlaides, uzņēmums aizmirst, ka tomēr ir jāparēķina, vai vispār ir vērts strādāt. Ekonomiskā situācija ir piespiedusi uzņēmumus pieņemt jaunu vadīšanas politiku. Visas šīs pārmaiņas būtiski ietekmējušas arī grāmatvedības uzskaites sistēmas uzņēmumā.

GRĀMATVEDĪBA

Dažādi izdevumi un to ietekme uz nodokļiem

Diezgan bieži grāmatvežiem sagādā grūtības izdevumu klasifikācija. Kā atšķirt reklāmas izdevumus no reprezentatīvajiem? Kā uzskaitīt degustācijas izdevumus? Kā noformēt attaisnojuma dokumentus? Kā pamatot norakstāmos izdevumus, un kā tie var ietekmēt nodokļus (IIN, VSAOI, UIN, PVN)? Lai tiktu galā ar jebkuru grāmatvedības problēmu, vispirms jāizpēta pastāvošie likumi un Ministru kabineta noteikumi (definīcijas un prasības). .

VIEDOKLIS

Jaunās nodokļu un nodevu pamatnostādnes izkūpējušas gaisā

Atcerēsimies – vēl pērn valdības pārstāvji aicināja aktīvi piedalīties Finanšu ministrijas izstrādātā nodokļu politikas centrālā dokumenta «Nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādnes 2011. – 2015.» apspriešanā, rosinot ne tikai lasīt un kritizēt, bet arī sniegt savus ieteikumus nostādņu papildināšanai un uzlabošanai. Dokuments pat tika ievietots Finanšu ministrijas mājas lapā, kur interesenti ar to varēja sīki un smalki iepazīties, kā arī sūtīt savus priekšlikumus un idejas dokumenta papildināšanai vai precizēšanai. Pērn jūnijā nostādņu projekts pēc tā pabeigšanas tika iesniegts izsludināšanai Valsts sekretāru sanāksmē, pēc kā sākās dokumenta saskaņošanas process ar visām iesaistītajām institūcijām. Tagad jau droši skaidrs – šis dokuments nekad neieraudzīs dienas gaismu, jo diezgan klusi un neafišēti  šā gada janvārī beidzis savu eksistenci, nesagaidījis apstiprināšanu.

NUMURĀ:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu