«Bilances» jaunumi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bilances 11/12 (239/240.) nr., kas iznāk  jūnijā, varat lasīt

LIKUMDOŠANA

Aktuāli jautājumi par jaunākajiem Darba likuma grozījumiem

Kopš pēdējo Darba likuma grozījumu pieņemšanas un spēkā stāšanās ir bijušas daudzas publikācijas un skaidrojumi gan par jauno grozījumu saturu, gan to turpmāko piemērošanu dzīvē. Lai arī grozījumi cita starpā tika pieņemti ar mērķi palīdzēt darbiniekiem un darba devējiem efektīvāk realizēt savas tiesības un izpildīt savus pienākumus, sarunās ar darba devēju pārstāvjiem nākas secināt, ka daudzas normas joprojām ir neskaidras un nav saprotams, kā tās piemērot. Turpmāk rakstā autore apskatīs biežāk uzdotos jautājumus par pēdējiem grozījumiem Darba likumā un sniegs skaidrojumu.

EKONOMIKA

Apdrošināšanas tirgus uz drīzu pieaugumu necer

Latvijas apdrošināšanas tirgus gan pagājušajā gadā kopumā, gan šā gada sākumā piedzīvoja pamatīgu kritumu. Uz apdrošināšanas rēķina krīzes laikā ekonomē gan uzņēmumi, gan privātpersonas. Savu lomu spēlēja arī nedienas teju ikvienā tautsaimniecības jomā, sākot ar automašīnu tirdzniecību, beidzot ar mājokļu būvi. Tomēr arī gada vidus apdrošināšanas nozarei vēl neko labu nesola. Kaut arī Latvijas ekonomikā beidzot slikto ziņu vidū parādās arī dažas pozitīvas, par izaugsmes atsākšanos runāt ir pāragri.

GRĀMATVEDĪBA

Kādos gadījumos jāgatavo konsolidētais gada pārskats

Iepriekšējos rakstos noskaidrojām, ka konsolidētā gada pārskata uzdevums ir parādīt koncerna finansiālo stāvokli kā vienu vienību. Tas nozīmē, ka pārskatā jāsniedz informācija tikai par attiecīgajā periodā veiktajiem koncerna darījumiem un norēķinu atlikumiem bilances datumā ar sabiedrībām, kas nav šī koncerna dalībnieki, un jāuzrāda tikai tā peļņa, ko koncerns ir guvis, piegādājot preces vai sniedzot pakalpojumus trešajām personām ārpus koncerna.
Konsolidētās bilances, naudas plūsmas pārskata un peļņas vai zaudējumu aprēķina avots ir atsevišķu koncerna sabiedrību individuālie finanšu pārskati. Līdzīgi kā iepriekšējā numurā aplūkotajā pašu kapitāla konsolidācijas piemērā, lai veiktu bilances un peļņas vai zaudējumu aprēķina konsolidāciju, vispirms summē visu atsevišķo koncerna sabiedrību bilances un peļņas vai zaudējumu aprēķina posteņos uzrādītās summas un pēc tam:
- Izslēdz savstarpējo norēķinu atlikumus
- Izslēdz savstarpējos darījumus
- Koriģē savstarpējo darījumu vērtības
- Izslēdz nerealizēto peļņu
Visas šīs korekcijas veic tikai mātes sabiedrība savās konsolidācijas tabulās.

BILANCES PIELIKUMS
 
Ko sēsi, to pļausi jeb Par uzskaiti augkopībā

Lauksaimniecības uzdevums ir arvien pilnīgāk apmierināt tautas vajadzības pēc pārtikas produktiem. Šobrīd augkopība nav viena no vadošajām lauksaimniecības nozarēm Latvijā. Tas ir saistīts gan ar klimatiskajiem apstākļiem, gan ar finansiālā atbalsta trūkumu lauksaimniecībai. Tomēr augkopības saimniecību produkcija ir pieprasīta gan vietējā tirgū, gan ārvalstīs. Augu stādīšana un audzēšana prasa lielus finanšu līdzekļus, jo nepieciešama gan profesionāla tehnika, gan dārgas ķīmiskas vielas kaitēkļu apkarošanai. Lai spētu nodrošināt uzņēmumu ar tekošo naudas plūsmu, nepieciešams kontrolēt pastāvošos aktīvus.

Augkopības attīstība Latvijā neapšaubāmi pozitīvi ietekmētu tautsaimniecības un ekonomikas kopējo stāvokli. Pēc autora domām, mūsu valsts potenciāls netiek izmantots pilnībā. Ābeļu un bumbierkoku dārzu skaits salīdzinājumā ar padomju laikiem ir sarucis. Sēņu audzēšana Latvijā nav populāra vispār, lai gan, pēc speciālistu domām, tas ir ienesīgs bizness. Ogas nonāk veikalu plauktos tikai sezonā, kaut jaunās tehnoloģijas dod iespēju nodarboties ar dažādu ogu kultūru audzēšanu.

Lauksaimniecības uzņēmumiem jāsaražo pārtikas produkti iedzīvotāju uzturam un izejvielas pārstrādes rūpniecībai. Sistemātisku un nepārtrauktu uzskaiti par visām sagādes, ražošanas, noieta un citām saimnieciskām operācijām sniedz grāmatvedība. Grāmatvedības uzdevumi lauksaimniecības uzņēmumos ir šādi:

1. Zemes kā galvenā ražošanas līdzekļa izmantošanas analīzes nodrošināšana ar izejas datiem.
2. Saimniecības rīcībā esošo materiālo un naudas līdzekļu saglabāšanas un mērķtiecīgas izlietošanas kontrole.
3. Ražošanas izmaksu savlaicīga atspoguļošana, pašizmaksas aprēķināšana, neražīgo izmaksu un zudumu konstatēšana un pašizmaksas pazemināšanas iespēju atklāšana.
Uzņēmuma vadības nodrošināšana ar patiesu ekonomisko informāciju par saimniecības darbību un tās rezultātiem.

NUMURĀ:

• Solītais jāgaida trīs gadus
• Izmaiņas darba laika organizācijas jautājumos
• Uzziņa par savām tiesībām: teorija un prakse

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu