Bin Ladens gatavojis uzbrukumu ASV 11.septembra teroraktu gadadienā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Bijušais starptautiskās teroristu organizācijas «Al Qaeda» līderis Osama bin Ladens gatavoja uzbrukumu ASV 2001.gada 11.septembra teroraktu desmitajā gadadienā. Kā raksta izdevums «Wall Street Journal» (WSJ), atsaucoties uz Baltā nama pārstāvjiem, šo informāciju ASV īpašo uzdevumu vienība ieguvusi «terorista numur 1» likvidēšanas operācijas laikā Pakistānā.

Bin Ladens apspriedis ar Atiju Abdelrahmanu grupas sastāvu, kurai bija jāveic terora akts, un nav piekritis viņa ierosinājumiem. Plāni bijuši tikai apspriešanas līmenī, un netika atrasti nekādi pierādījumi, kas liecinātu, ka tie sākuši iegūt reālas aprises, apgalvo WSJ informācijas avoti. Bin Ladens sazinājies ar Rahmanu ar kurjeru starpniecību.

Savos pierakstos bin Ladens norāda, ka «viņa mūža lieta grūst viņa acu priekšā». Viņš uzskatīja, ka Rietumi pakāpeniski gūst uzvaru informācijas karā, bet no organizācijas nosaukuma «Al Qaeda al Jihad» («Svētā kara pamats») izzudusi vissvarīgākā daļa - vārds «svētais karš».

Kā norāda izdevums, līdz ar datiem par uzbrukumu plānošanu 11.septembrī īpašo uzdevumu vienībai nav izdevies atrast Abotābādā citus ļoti vērtīgus materiālus, piemēram, informāciju par citiem teroristu līderiem.

Ilggadējais «Al Qaeda» līderis Osama bin Ladens tika nogalināts naktī uz 2.maiju īpašo uzdevumu vienības operācijā Pakistānas pilsētā Abotābādā. Amerikāņu desantnieki nošāva piecus cilvēkus - pašu bin Ladenu, viņa dēlu Hamzu, «terorista numur 1» sakarnieku Kuveiti, viņa sievu un brāli. Bin Ladena līķis tika iemests Arābijas jūrā.

Par «terorista numur 1» nāvi amerikāņiem paziņoja ASV prezidents Baraks Obama. Viņš teica, ka tūlīt pēc savas stāšanās amatā esot personiski devis pavēli CIP direktoram turpināt bin Ladena meklēšanu, raksturojot viņa fizisko iznīcināšanu kā «vienu no savas administrācijas galvenajām prioritātēm».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu