«Bloomberg»: Latvijā ir 27.dārgākā degviela pasaulē (60)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijā ir 27.pasaulē dārgākā degviela, bet rādītājā, kur tiek salīdzināti vidējie iedzīvotāju ienākumi dienā ar naudu, kas nepieciešama galona degvielas iegādei, Latvija ierindojusies 16.vietā, liecina aģentūras «Bloomberg» jaunākais pētījums par degvielas cenām 60 pasaules valstīs.

«Bloomberg» Degvielas cenu reitinga autori aprēķinājuši, ka šogad janvārī galons (nepilni četri litri) degvielas Latvijā maksā 6,83 ASV dolārus (3,58 latus), kas ir 27.augstākā cena 60 pētījumā aplūkoto valstu vidū. Latvijas iedzīvotāju vidējie ienākumi, pēc pētījuma autoru vērtējuma, ir 38 dolāri (19,90 latu) dienā, no kuriem galona degvielas iegādei jātērē 18%.

Pētījumā noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāji vidēji patērē 0,13 galonus (0,49 litrus) degvielas dienā un benzīntankos kopumā iztērē apmēram 2,3% no savas algas.

Lietuva ierindojusies 25.vietā pēc degvielas dārdzības un 14.vietā pēc «sāpes benzīntankā» rādītāja ‒ galons degvielas Lietuvā maksā 6,94 ASV dolārus (3,64 latus), bet degvielas iegādei nepieciešami 19% no dienas algas. Savukārt Igaunija ierindota attiecīgi 31. un 22.vietā, aprēķinot, ka galons degvielas valstī maksā 6,70 dolāru (3,51 latu), bet tā iegādei nepieciešami 15% no dienas algas.

Pēc «Bloomberg» vērtējuma, visdārgākā degviela ir Turcijā ‒ 9,89 ASV dolāri (5,20 latu) par galonu, lai gan pēc degvielai atvēlētās algas daļas rādītāja šī valsts ierindojas 7.vietā.

Norvēģija un Nīderlande ierindotas attiecīgi otrajā un trešajā vietā pēc dārgākās degvielas pasaulē datiem, bet pēc algas daļas, kas jāatvēl degvielai, tās ierindojas attiecīgi 51. un 40.vietā 60 valstu vidū.

Indija pēc degvielas dārdzības ierindota 42.vietā ‒ galons degvielas valstī maksā piecus ASV dolārus (2,62 latus), tomēr pēc «sāpes benzīntankā» rādītāja Indija ir 2.vietā, jo, lai nopirktu galonu degvielas, Indijas iedzīvotājiem vidēji ir jāstrādā 1,1 diena. Tomēr Indija ir arī valsts, kur ir zemākais degvielas patēriņš uz vienu cilvēku pasaulē.

Vislielākā algas daļa degvielai ir jātērē Pakistānas iedzīvotājiem, lai gan galons degvielas valstī maksā 3,98 ASV dolārus (2,09 latus), kas ir 48.augstākais rādītājs pasaulē. Pakistānas iedzīvotāju ienākumi dienā ir 3,55 ASV dolāri (1,86 lati), kas ir zemākie no 60 pētījumā aplūkotajām valstīm.

Krievija ierindota 50.vietā pēc degvielas cenas (3,47 dolāri jeb 1,82 lati par galonu) un 35.vietā pēc degvielas galona cenas attiecības pret vidējiem dienas ienākumiem ‒ Krievijas iedzīvotāji degvielai tērē vidēji 8,5% no savas algas. Savukārt ASV ir 51.dārgākā degviela pasaulē (3,29 dolāri jeb 1,73 lati par galonu), bet «sāpēs benzīntankā» reitingā pasaules lielākā ekonomika, kur iedzīvotāji vidēji degvielai iztērē 2,4% no savas algas, ierindota 56.vietā.

Pēdējā vietā abos rādītājos pētījuma autori ierindojuši Venecuēlu, kur galons degvielas maksā 0,06 ASV dolārus (0,032 latus), bet, lai to iegādātos, Venecuēlas iedzīvotājiem ir jātērē vidēji 0,2% no saviem dienas ienākumiem, kas ir mazākā daļa pētījumā aplūkoto valstu vidū.

«Bloomberg» Degvielas cenu reitingā aplūkotas 60 pasaules valstis. Degvielas cenas rēķinātas pēc 3.‒18.janvāra datiem.

Komentāri (60)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu