Bordāns prokuratūrā ziņo par lietu, kas «nepatīkamā gaismā izgaismo konkrētas personas» (225)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tieslietu ministrija (TM) ir aizskārusi principiāli svarīgas ekonomiskas intereses, tā izslēgšanu no Nacionālās apvienības (NA) un vēlmi panākt viņa atbrīvošanu no tieslietu ministra amata svētdien TV3 raidījumā «Nekā personīga» skaidroja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

«Esmu aizskāris vai Tieslietu ministrija visdrīzāk kopumā darbojoties ir aizkārusi kaut kādas principiāli svarīgas ekonomiskas intereses. Varu minēt vairākas (..) gan attiecībā uz cietuma būvniecību ir izvēles jautājums, kādu ceļu iet, gan nākamotrdien ir komisijas darbs par Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja kandidāta izvēli, gan arī daudz runātais maksātnespējas jautājums. Ir arī kāda faktiski krimināllieta, kas no Tieslietu ministrijas iesnieguma ir raisīta Ģenerālprokuratūrā un arī nodota Drošības policijai, kas izgaismo nepatīkamā gaismā konkrētas personas,» sacīja Bordāns.

Pēc Bordāna stāstītā, viena no Lietuvas bankām «Latvijā ļoti tipiskā veidā» ir zaudējusi vai, iespējams, zaudēs trīs miljonus aizdotā kredīta maksātnespējas administratoru un tiesu sadarbības shēmu dēļ. Līdzīgi gadījumi bijuši arī iepriekš.

Bordāns lūdzis izpētīt gadījumu, vai nav nepieciešams rosināt disciplinārlietu pret tiesnesi Pūci Liepājas tiesā. Viņu darījis bažīgu arī tas, ka viņa izskata jautājumu par «Liepājas metalurgu». Tiesnese īsā laika posmā pieņēmusi divus savstarpēji izslēdzošus, pretrunīgus lēmumus.

«Kā ir norādīts iesniegumā no iesniedzēja puses, šajā laika posmā viņiem ir bijusi saruna ar cilvēkiem, kuri ir piedāvājuši par lielu naudu sakārtot tā sakot jautājumu Latvijā ar maksātnespējas administratora palīdzību. Šobrīd es gaidu paskaidrojumu no tiesneses un tiklīdz tas notiks, tiks pieņemts lēmums, vai tur ir pamats ierosināt disciplinārlietu vai nē. Materiāli ir nodoti arī Ģenerālprokuratūrai. Nu es esmu arī saņēmis tādus bažīgus jautājumus, vai tur ir iesaistītas kādas personas, kas saistītas ar Nacionālās apvienības atbalstītājiem vai tamlīdzīgi. Nevaru šobrīd pateikt detaļas,» stāstīja ministrs.

TM virza šobrīd vairākus priekšlikumus maksātnespējas jomā, kas paredz maksātnespējas administratora pielīdzināšanu valsts amatpersonai, kā arī viņu sertificēšanu pārņemtu valsts

«Reputācija nav laba, tad šajā gadījumā ir iespējams izņemt uz sakārtošanas laiku no pašpārvaldes rokām instrumentus, ar kuriem viņi var regulēt pilnīgi visu un var kontrolēt visu maksātnespējas administratoru iekšējo darbību,» teica Bordāns.

Iniciatīvas maksātnespējas jomā neoficiāli minētas, kā patiesais iemesls Bordāna izslēgšanai no partijas. NA izslēgšanu gan pamato ar Bordāna dalību jaunas partijas veidošanā.

NA ir vērsusies pie premjera lūdzot atbrīvot Bordānu no tieslietu ministra amata. Likums paredz trīs iespējas, kā ministrs var tikt atbrīvots - atkāpjas pats, Saeima ministram izsaka neuzticību vai ministru atbrīvo premjers. Premjers paredzams lēmumu pieņems nedēļas laikā.

Komentāri (225)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu