Brīdina – dārziem uzbrūk ābolu un plūmju augļu tinēji (31)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Māra Bērziņa/VAAD

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) brīdina par ābolu un plūmju augļu tinēju uzbrukumiem augļkoku dārziem.

VAAD Integrētās augu aizsardzības daļas vecākā referente Inta Jakobija norāda, ka pirmie plūmju augļu tinēja tauriņi feromonu slazdā šogad notverti maija trešajā nedēļā plūmju stādījumā Kuldīgas novadā. Plūmju tinēji konstatēti arī dārzos Ventspils un Priekuļu novados, šonedēļ arī Iecavas pusē.

Vairākos ābeļu stādījumos izliktajos feromonu slazdos šonedēļ ielidojuši arī pirmie ābolu tinēja tauriņi.

Gan plūmju augļu tinēju Cydia funebrana, gan ābolu tinēju C. pomonella kāpuri var būtiski kaitēt ražai, sabojājot plūmes un ābolus. Bojātie augļi zaudē savu pārtikas un tirgus vērtību. Caur bojājumu vietām vieglāk iekļūst slimību ierosinātāji un augļi sapūst, it īpaši plūmes.

VAAD pārstāve norāda, ka viens no plūmju un ābolu tinēju ierobežošanas paņēmieniem ir ķeramjostu izlikšana ap augļu koku stumbru apmēram 20 centimetru augstumā no augsnes virskārtas (izliek apmēram jūnija beigās līdz jūlija sākumā), noņem, kad iestājas sala periods un likvidē tur paslēpušos kaitēkļus.

Līdz desmit ābolu tinēja tauriņi notverti feromonu ķeramslazdā nedēļas laikā - viens no kritiskajiem sliekšņiem lēmuma pieņemšanai par ierobežošanas pasākumu veikšanu.

Pamatojoties uz jaunākajiem pētījumiem Latvijā, ierobežošanas pasākumus ieteicams uzsākt kāpuru šķilšanās laikā. Konkrēti kritēriji lēmuma pieņemšanai par plūmju augļu tinēja ķīmisku ierobežošanas pasākumu uzsākšanu Latvijā vēl nav izstrādāti.

Gan plūmju, gan ābolu tinēja iespējamā kaitējuma risks pieaug, ja tauriņu lidošanas laikā ir silti vakari un gaisa temperatūra naktīs ir +18…+20 grādi. Savukārt lietains un vēss laiks ievērojami samazina tinēju lidošanas un dēšanas aktivitāti.

Ja iepriekšējos gados konkrētā dārzā ir novēroti nozīmīgi šo kaitēkļu bojājumi, tad ir paredzams risks, ka bojājumi iespējami arī šogad.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu