Brīdina par katastrofālu bezdarbu pēc Grieķijas izstāšanās no eirozonas (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Nodarbinātības organizācija (ILO) piektdien brīdināja par katastrofālu bezdarba pieaugumu, jo sevišķi jauniešu vidū, ja parādsaistību nomocītā Grieķija pamestu eirozonu vai Eiropas vienotās valūtas savienība piedzīvotu sašķelšanos.

«Tā būtu katastrofa Eiropas jaunatnei,» intervijā vācu laikrakstam «Sueddeutsche Zeitung» norādījis ILO vecākais ekonomists Ekehards Ernsts.

Viņš aplēsis, ka bezdarbs krīzes skartajā Spānijā līdz 2014.gadam sasniegtu 27,7%, bet bezdarba līmenis vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem pieaugtu līdz 51,3%.

Tāpat dramatisku bezdarba pieaugumu piedzīvotu arī Portugāle.

Savukārt Vācijā, kur bezdarbs patlaban ir tuvu rekordzemam līmenim, līdz 2014.gadam bez darba būtu gandrīz katrs desmitais iedzīvotājs.

«Vidējais bezdarba līmenis eirozonas dalībvalstīs pieaugtu līdz 13%,» sacīja Ernsts.

Ekonomists brīdina, ka situācija būtu pat vēl sliktāka, ja eirozona sabruktu pilnībā.

Šajā gadījumā bezdarbs Vācijā līdz 2014.gadam sasniegtu 11,3% un saglabātos šādā līmenī. Bezdarbs Francijā palielinātos līdz 17%, bet Spānijā bez darba būtu katrs trešais iedzīvotājs.

Ernsts uzsver, ka arī šāda scenārija gadījumā vissmagāk ciestu tieši jaunieši. Ja eirozona sabruktu, bezdarbs jauniešu vidū Francijā sasniegtu 34%, 38% Itālijā un 59% Spānijā.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu