Brīdina par riskiem, meklējot Ziemassvētku dāvanas internetā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: San José Library, CC BY-SA 2.0

Gadu mijas tuvošanās ir bērnu ilgi gaidītais laiks, kad viņi iedomājas vēlēšanās un izraugās dāvanas, kuras viņi vislabprātāk gribētu atrast zem eglītes. Meklējot Ziemassvētku un Jaungada dāvanas, bērni bieži vien izmanto datoru ar internetu, taču tā viņi viegli var nonākt nevēlamās tīmekļa vietnēs, kas satur ar vardarbību, narkotikām un citu nelabvēlīgu saturu saistītu destruktīvu informāciju. Populāru bērnu rotaļlietu meklēšana ar meklētājprogrammu «Google» var sniegt negaidītus rezultātus, portālam «Apollo» pavēstīja «Kaspersky Lab» eksperti.

«Piemēram, atbildēs uz interaktīvās rotaļlietas «Furby» meklēšanas vaicājumu atrodama ne vien lelle, bet arī smēķēšanas maisījumi. Ja tiek meklēta lelle «Elmo» no «Sezama ielas», tad var ieraudzīt tās nepatīkamu tēlu velna, rūdīta smēķētāja un ar ieroci apbruņota alkoholiķa veidolā,» brīdina uzņēmuma eksperti. «Meklējot spēli «Monopols. Impērija», jūs iegūstat šai spēlei pieskaņotu gangsteri maskā, kas pielicis pistoles pie galvas divām meitenēm, kas tērptas bikini.»

Lai pasargātu bērnus no neatbilstoša satura, vecākiem ieteicams parūpēties par vecāku kontroles funkcijas izmantošanu, kas ir pieejama gan pārlūkos, gan antivīrusu programmās, iesaka eksperti.

«Bērniem ir jābūt iespējai patstāvīgi meklēt savas iemīļotās rotaļlietas internetā, neriskējot ieraudzīt to, kas viņiem pagaidām nav piemērots. Un mēs negribam, lai vecāki aizliegtu bērniem patstāvīgus meklējumus tikai šī iemesla dēļ,» norāda «Kaspersky Lab» pētnieks Deivids Emms. «Ar efektīvu vecāku kontroli viss nevēlamais saturs tiks droši bloķēts.»

«Vecāku kontroles» moduļa nostrādes rezultātu analīze Latvijā (no 2013.gada janvāra līdz decembrim) liecina, ka vairāk nekā puse (54,3%) no tām notikusi, lai bloķētu nevēlamu saturu sociālajos tīklos. 16% gadījumu bērni bija pakļauti riskam, izmantojot e-pastu, bet 6% — spēlējot spēles internetā.

Vēl kaitīgs saturs gaidīja jaunos lietotājus, viņiem mēģinot apmeklēt pieaugušo vietnes (5,1% no visām «Vecāku kontroles» nostrādēm) un interneta veikalus (4,7% nostrāžu).

Interesanti, ka daudzi bērni Latvijā ir centušies norēķināties internetā ar vecāku kredītkarti. Informācijas analīze liecina, ka 2013.gadā ir bloķēti vairāk nekā 40 tūkstoši šādu mēģinājumu. Palikuši bez vecāku uzraudzības, bērni var kaitēt datoram, lejupielādējot un instalējot nelegālas programmas. Latvijā no janvāra līdz decembrim ir bloķēti vairāk nekā 33 tūkstoši šādu mēģinājumu.

Turklāt vecākiem pastāvīgi ir jāseko līdzi tam, kā bērns izmanto internetu, paskaidrojot, kādas lapas apmeklēt, bet kādas labāk ne, iesaka «Kaspersky Lab» eksperti.

Papildus tam ieteicams pārbaudīt bērna apmeklēto lapu vēsturi, mācīt bērniem uzvedības internetā noteikumus un dalīties iespaidos par notikumiem sociālajos tīklos. Ir vēlams zināt, ar ko bērns sazinās internetā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu