Brilles bērniem un pusaudžiem tikai par latu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Gandrīz 50% no bērniem jaunākajās klasēs nepieciešama redzes korekcija. Pie vainas ir gan lielā slodze skolā, gan neprasme acis atpūtināt, gan iedzimtība un citi faktori.

Lai palīdzētu bērniem skaidrāk redzēt pasauli un brilles darītu pieejamas ikvienam, kuram tās nepieciešamas, optikas tīkls «Fielmann» līdz 31. janvārim rīko īpašu akciju – bērniem līdz 16 gadiem  iespējams iegādāties brilles tikai par vienu latu. Mēneša laikā paredzēts izsniegt vismaz akcijas 5000 briļļu.

Dati par bērnu redzi ir satraucoši – pētījuma dati liecina, ka vismaz 44% jaunāko klašu skolēniem nepieciešama redzes korekcija (optometrijas maģistrantu projekta «Latvijas skolēnu redzes skrīnings» pētījums, 2010). Optometristi un ārsti mēdz veikt izskaidrojošo darbu, lai bērniem stāstītu par briļļu nepieciešamību un to, ka tas nav nekas nedz nosodāms, nedz apsmejams, tomēr otra problēma, kādēļ nenēsā brilles visi bērni, kam nepieciešama redzes korekcija, pat tie, kam tā konstatēta, ir ģimenes materiālie apstākļi.

Mūsdienu vide ne vienmēr ir redzei labvēlīga. Īpaši būtiski saudzēt redzi bērniem, tomēr tas diemžēl nereti pat nav iespējams: pārmērīgā mācību slodze skolā, dators, televizors, neprasme acis atpūtināt ir iemesls redzes traucējumiem. Ļoti svarīgi tos diagnosticēt pēc iespējas ātrāk, tādēļ speciālisti iesaka pievērst uzmanību pazīmēm, kas liecina par iespējamām redzes problēmām: izteiktam jutīgumam pret gaismu, sliktākai koncentrēšanās spējai, acu fiksācijas problēmai, nespējai salasīt uz tāfeles rakstīto, grūtībām lasīt tuvumā, hroniskam acu apsārtumam, vēlmei sēdēt pārāk tuvu televizoram u.c.

Viens no redzes problēmu iemesliem ir arī fakts, ka cilvēkiem nav laika atpūsties. Arī bērniem slodze nereti ir pārmēru liela. Kopā ar vecākiem acu atpūtināšanai var veikt dažādus vingrinājumus, piemēram: skatīties uz logam pielīmētu tumšu punktiņu, tad – uz apvārsni vai debesīm; pāris minūtes cītīgi mirkšķināt acis; cieši aizvērt plakstus uz pāris sekundēm, tad atvērt; sekot līdzi gaisā vilktiem pusapļiem  u. c.

Vecākiem jāseko, lai bērna mācību un rotaļu stūrītis būtu labi apgaismotā vietā, mākslīgajam apgaismojumam jākrīt no kreisās puses (kreiļiem – no labās). Grāmata jātur vismaz 30 cm attālumā no acīm, turklāt labāk to novietot uz slīpa paliktnīša. Lasot acis pa brīdim jāatpūtina, paveroties ārā pa logu. Televizoru bērnībā vēlams skatīties ne ilgāk kā pusstundu dienā un arī tad, ja līdz trīs gadu vecumam nav novērotas redzes problēmas. Tas pats ar datoru – ilgstoši veroties ekrānā, acis tiek mirkšķinātas retā, un tas rada sausuma sajūtu, acu sāpes, diskomfortu un nogurumu, tādēļ jāievēro regulāras pauzes un ergonomiskie apstākļi, bet vēl labāk – izdomājiet aizraujošas rotaļas kopā ar bērniem tā vietā, lai visu vakaru vērtos katrs savā ekrānā!

Jāpiebilst, ka «Fielmann» optikas salonos ir īpaša briļļu ietvaru kolekcija tieši bērniem, lai viņi paši varētu izvēlēties tos, kas pašiem tīk labāk – apaļus vai ovālus, zilus, zaļus, sarkanus vai raibus. Briļļu ietvari ir ne tikai rotaļīgi un krāsaini, bet arī īpaši piemēroti bērnu vajadzībām – izturīgi, ar stingru tiltiņu, elastīgiem deguna atbalstiem, kas neļauj brillēm noslīdēt. Visām bērnu brillēm ir trīs gadu garantija.

 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu