Britu izdevniecība izdod Valsts Akadēmiskā kora «Latvija» un Gabriela Džeksona CD (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prestižā britu izdevniecība «Hyperion Records» 2013. gadu sākusi ar kāda īpaša kompaktdiska izdošanu. Klajā laists ieraksts «A Ship with unfurled sails» ar trīspadsmit britu komponista Gabriela Džeksona kormūzikas opusiem, ko iedziedājis Valsts Akadēmiskais koris «Latvija» Māra Sirmā vadībā. Vienā no skaņdarbiem ģitāras solo izpilda izcilais latviešu ģitārists Kaspars Zemītis. 

Gabriels Džeksons ir viens no mūsdienu ievērojamākajiem britu komponistiem, daudz raksta tieši korim. Kopš bērnības bijis cieši saistīts ar britu kormūzikas tradīcijām, dziedājis katedrāles zēnu korī, pēdējo gadu laikā īpaši aizrāvies ar Baltijas, īpaši Latvijas, kora dziedāšanas tradīciju izpēti. Par savām kormūzikas kompozīcijām vairākkārt saņēmis arī «British Composer Award», viņa opusus atskaņo daudzi pasaules profesionālie kori.

Kora «Latvija», Māra Sirmā un Gabriela Džeksona sadarbība aizsākās 2007. gadā, kad koris Latvijā pirmatskaņoja vairākus Džeksona skaņdarbus. Šo gadu laikā sadarbība ir pāraugusi ciešākā draudzībā, un kā rezultāts ir tapis šis albums. Pats komponists par ierakstu saka: «Pēdējās desmitgades laikā viena no manām lielākajām dzīves baudām ir bijusi iespēja atklāt un iepazīt Latviju, tās kultūru, iepazīties ar latviešu komponistiem un viņu darbiem, kā arī sadarboties ar dažiem brīnišķīgiem Latvijas mūziķiem. Es biju ārkārtīgi pagodināts un saviļņots, kad Māris Sirmais ierosināja ierakstīt albumu, kurā būtu tikai mana mūzika. Es par ko tādu varēju tikai sapņot, bet nespēju iedomāties, ka tā varētu notikt. Darbs ar Valsts Akadēmisko kori «Latvija» bija prieks, bija tik aizraujoši klausīties, kā mani darbi tiek iedzīvināti ar to īpašo, tikai Latvijas dziedāšanas tradīcijai raksturīgo piesātinājumu, skaistumu un absolūto atdevi mūzikai. Esmu ļoti priecīgs par katru skaņdarbu no šī albuma, bet jo īpaši tuvs man ir skaņdarbs, kas albumā ievietots kā pēdējais. Tajā ir tik daudz virtuozitātes, maiguma un dzejas, un ar savu muzikalitāti un izcilo spēli to papildina ģitārists Kaspars Zemītis. Divas brīnišķīgas dziedāšanas kultūras no dažādām Eiropas malām ir satikušās šajā albumā – tas ir kas tāds, kas jāsvin!»

mājaslapā

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu