Britu policija: Somā atrastais spiegs, iespējams, miris negadījuma rezultātā (29)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Britu spiegs Gerets Viljamss, kura līķis pirms trim gadiem tika atrasts Londonā, ievietots aizslēgtā sporta somā, visticamāk, pats sev laupījis dzīvību negadījuma rezultātā, trešdien pavēstīja policija.

Pēdējās izmeklēšanas rezultātā konstatēts, ka 31 gadu vecais britu ārējā izlūkdienesta MI6 atšifrētājs nav nogalināts. Izlūks somā esot ielīdis bez citu palīdzības.

Soma ar kailā Viljamsa līķi tika atrasta vannā drošības dienesta konspiratīvajā dzīvoklī Pimliko rajonā, Londonas centrā. Līķis jau bija sācis trūdēt.

Policijas jaunākais slēdziens gan ir pretrunā ar pērn koroneres Fionas Vilkoksas veiktās izmeklēšanas rezultātiem, kuros tika norādīts, ka Viljamsa nāvē, iespējams, bijusi iesaistīta vēl kāda persona.

«Mans personīgais viedoklis izmeklēšanas noslēgumā ir šāds - tas, kas notika, bija negadījums,» sacīja Londonas Metropoles policijas priekšnieka palīga vietnieks Mārtins Hjuits. «Esmu pārliecināts, ka Gereta nāve nekādā ziņā nav saistīta ar viņa darbu.»

Viņš gan arī atzina, ka lietā ir arī vairāki «dīvaini» faktori. Cita starpā arī tas, ka uz piekaramās atslēgas nebija nekādu DNS palieku, bet uz vannas - nekādu pirkstu nospiedumu.

Hjuits atteicās izteikt minējumus, vai Gereta nāve varētu būt saistīta ar viņa interesi par prasmēm, kā atbrīvoties no ķēdēm, un atrašanos gūstā.

Korenere Vilkoksa izmeklēšanā pērn maijā atzina, ka Viljams, iespējams, gājis bojā nosmakšanas vai saindēšanās rezultātā.

Vairāki eksperti Vilkoksai atzinuši, ka viņu mēģinājumi ielīst analoģiska modeļa somā un aizslēgt to no ārpuses bijuši nesekmīgi.

Viljamsa ģimene otrdien apliecināja, ka piekrīt koroneres viedoklim, ka viņa nāvē, iespējams, bijis iesaistīts vēl kāds cits cilvēks.

Hjuits sacīja, ka policija ir pārliecinājusies, ka cilvēkam «teorētiski būtu iespējams» ieslēgt sevi somā. Viņš arī uzsvēra, ka šo atzinumu ir akceptējusi arī koronere.

«Svarīgākais - mēs esam apmierināti, ka teorētiski to ir iespējams sasniegt,» sacīja Hjuits. «Gereta fiziskais stāvs, Gereta spēks - mana pārliecība ir, ka viņam to paveikt būtu iespējams.»

Hjuits atzina, ka ir vairāki faktori, kas tikuši izmantoti, lai atbalstītu versiju par Viljamsa slepkavību - arī tas, ka uz piekaramās atslēgas nav atrastas DNS paliekas, ka dzīvoklī, neraugoties uz to, ka bija vasaras vidus, uz pilnu karstumu bija ieslēgta apkure.

«Vairums pamata jautājumu saistībā ar to, kā Gerets nomira, paliek neatbildēti,» atzina policijas amatpersona. «Ir maz ticams, ka viņa nāve jelkad tiks apmierinošā mērā izskaidrota.»

Tomēr tas ir «ārpus ticamā robežām», ka drošības dienesti varētu būt iejaukti nozieguma slēpšanā, sacīja policijas amatpersona.

Koroneres veiktajā izmeklēšanā tika konstatēts, ka laukumā ap vannu aizdomīgā kārtā nav bijis nekādu liecību. Hjuits tagad skaidro, ka policija dzīvoklī tomēr esot atradusi vairākus gadus vecus pirkstu nospiedumus un DNS paliekas.

Dažas «neidentificētas» DNS paliekas dzīvoklī ir atrastas, viņš sacīja, bet tās neliecina, ka dzīvoklī laikā, kad spiegs miris, būtu bijis vēl kāds cilvēks.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu