Britu skolnieks uzbūvē kodolsintēzes reaktoru (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu skolnieks savas skolas zinātnes laboratorijā uzbūvējis kodolsintēzes reaktoru, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».

13 gadus vecais Džeimijs Edvardss kļuvis par jaunāko personu pasaulē, kuram izdevies uzbūvēt kodolsintēzes reaktoru, atņemot šo godu amerikāņu pusaudzim Tailoram Vilsonam, kurš savu kodolsintēzes reaktoru uzbūvēja 14 gadu vecumā 2008.gadā.

Džeimijs reaktoru sāka būvēt oktobrī Lankašīras skolas maz lietotajā zinātniskajā laboratorijā. Pēc pieciem mēnešiem viņam reaktorā izdevās panākt kodolsintēzes reakciju - divu atomu sadursmi, lai radītu hēliju.

«Tas ir diezgan liels sasniegums. Tas ir grandiozi. Es pats tam nespēju noticēt, kaut arī visi mani draugi uzskata, ka es esmu traks,» žurnālistiem atzina pusaudzis.

Džeimijs stāstīja, ka zinātne viņu vienmēr ir interesējusi un viņš iepriekš nereti mēģinājis izpildīt sava vecākā brāļa Denija mājas darbus dabas zinātnē.

«Kādu dienu es internetā meklēju informāciju par radiāciju un citiem kodolenerģijas aspektiem un es uzdūros Tailoram Vilsonam un viņa reaktoram,» stāstīja Džeimijs.

«Es uz to skatījos un iedomājos, ka tas izskatās vareni, un nolēmu pamēģināt pats. Būtībā es radīju zvaigzni kārbā,» sacīja jaunais pētnieks.

Sākotnēji Džeimijs kopā ar savu draugu Džordžu Bārkeru, kas uzņēmās projekta administrēšanu, mēģināja kodolsintēzes reaktora izveidē iesaistīt citus fiziķus, taču viņu centieni nevainagojās panākumiem.

«Es vērsos pie dažādām kodolpētījumu laboratorijām un universitātēm, bet viņi mani neuztvēra nopietni,» stāstīja Džeimijs.

Meklējot risinājumu, pusaudzis devās pie skolas direktora Džima Haurigana.

«Es uzstājos ar prezentāciju un apspriedos ar viņu par drošību, ieguvumiem, kas var izdoties un kas var noiet greizi. Man vajadzēja 2000 sterliņu mārciņu, un viņš teica, ka to finansēs, kā arī ieguldīs papildus 1000 mārciņas tālākam darbam, lai es un citi varētu turpināt manu darbu, jo es vēlos to padarīt par energoefektīvu,» stāstīja pusaudzis.

Skolas direktors atzina, ka sākotnēji bijis nedaudz pārsteigts par skolēna zinātnes plāniem.

«Es biju pārsteigts un, jāatzīst, arī mazliet satraukts par Džeimija ierosinājumu, bet viņš man apliecināja, ka neuzspridzinās skolu,» sacīja Haurigans.

Kodolsintēzes reakcija notika kontrolētā vidē skolā ekspertu klātbūtnē. Eksperiments arī nofilmēts un saņēmis oficiālu atzinību.

Visā pasaulē notiek pētījumi ar kodolsintēzes reakciju, cerībā iegūt jaunu enerģijas avotu.

Atšķirībā no pašlaik izmantojamajiem kodolreaktoriem, kuros notiek vadāma kodolu dalīšanās reakcija, kodolsintēzes reaktoru darbība balstās uz atomu kodolu sintēzes reakciju, kas ir galvenais Saules enerģijas avots. Perspektīvā šī tehnoloģija sola lētu un gandrīz neierobežotu enerģijas avotu, kas varētu aizstāt naftu un gāzi, taču desmitiem gadu ilgi pētījumi līdz šim vēl nav ļāvuši radīt komerciāli izdevīgu reaktoru.

Pašlaik lielākais kodolsintēzes pētniecības projektā iesaistīta Eiropas Savienība (ES) un sešas valstis - Ķīna, Indija, Dienvidkoreja, Japāna, Krievija un ASV, kas kopīgiem spēkiem Francijā pašlaik būvē Starptautisku kodoltermisku eksperimentālu reaktoru (ITER).

)

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu