Britu zinātnieki iemācījuši sunim vairāk nekā 1000 vārdu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Britu zinātnieki iemācījuši sunim vairāk nekā tūkstoš vārdu, vēsta britu laikraksts «Daily Mail».

Pēc četru gadu apmācības kucīte Čeisere rotaļlietu kaudzē spēj atrast tieši to rotaļlietu, kuru viņai palūdzis cilvēks. Vienā reizē Čeisere spēj atrast vismaz 18 no 20 mantiņām, ko lūdzis viņai pazīstamas balss īpašnieks.

«Mēs gribējām noskaidrot, vai pastāv kāds ierobežojums vārdu skaitā, ko suns var saprast, un vai viņi spēj saprast noteikta priekšmeta nosaukumu vai arī tikai reaģē uz komandu, kas saistīti ar to, piemēram, «atnes»,» skaidroja psiholoģijas profesors Alistons Rīds.

Sešus gadus vecā Čeisere spēj atpazīt ne tikai dažādus priekšmetus, bet arī atrast prasīto citu pēc izskata līdzīgu priekšmetu vidū. Tāpat kucīte spēj atšķirt priekšmetus pēc to pazīmēm, piemēram, pēc formas, ko bērni iemācās līdz trīs gadu vecumam.

«Mēs neapgalvojam, ka tas nozīmē, ka suņi spēj iemācīties valodu tāpat kā bērni, taču tas liecina, ka viņi spēj iemācīties vairāk vārdu, nekā mums varēja šķist.«

Čeiseres vārdu krājumā ir tādi vārdi kā «zēns», «ķengurs», «zirnekļcilvēks», «ziema», «amfībija», «spilvens», «laimīgs», «zombijs», «asinssūcējs», «pulkstenis», «ziepes», «zelts», «golfs» un «kalnu kaza». Kopumā viņa iemācījusies 1022 vārdus.

Līdz šim priekšmetu nosaukumu iegaumēšanas rekordists bija suns Riko no Vācijas, kas deviņu gadu vecumā zināja 200 vārdus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu