Brīvprātīgo darba iespējas jauniešiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Eiropas Komisija (EK) ierosina sākt iniciatīvu, lai radītu vairāk brīvprātīgā darba iespēju jauniešiem Eiropā, portālu «Apollo» informēja Kaspars Kreics, EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas informācijas sekretārs.

Brīvprātīgais darbs. Komisija rosina veicināt jauniešu mobilitāti

Eiropas Komisija vakar ierosināja sākt iniciatīvu, lai radītu vairāk brīvprātīgā darba iespējas jauniešiem Eiropā. Jauniešiem, kuri vēlas strādāt brīvprātīgu darbu citā dalībvalstī, patlaban nav pietiekami daudz iespēju to darīt. Ar šo priekšlikumu EK piedāvā risinājumu, kurā ņemta vērā brīvprātīgā darba sistēmu dažādība Eiropā un uzlabotas saskaņotas darbības iespējas, kā arī pieejamība brīvprātīgajiem no citām Eiropas Savienības valstīm.

Komisijas priekšlikuma pieņemšanas brīdī izglītības, apmācību, kultūras un jaunatnes lietu komisārs Jāns Figeļs to aprakstīja šādi: «Šis ir pirmais ieteikums, ko Komisija iesniegusi ar jauniešiem saistītās politikas jomā. Ar šo priekšlikumu Komisija aicina dalībvalstis mainīt situāciju jauniešu brīvprātīgā darba jomā Eiropā, radot jauniešiem vairāk iespēju iesaistīties pārrobežu brīvprātīgajā darbā.»

Jauniešu brīvprātīgais darbs

Iniciatīva attiecas un jauniešiem Eiropas Savienībā, kas jaunāki par 30 gadiem un vēlas iesaistīties brīvprātīgā darbā citā valstī. Šādas brīvprātīgas darbības atšķiras no formālas nodarbinātības, jo tās parasti veic bez atlīdzības (izņemot nelielu kabatas naudu un izdevumu segšanu) un ilgst noteiktu laika posmu, nereti vairākus mēnešus. Brīvprātīgie darbinieki ir iesaistīti daudzās jomās — no civilās aizsardzības un sociālās integrācijas līdz kultūras saglabāšanai un vides jomai.

Pārrobežu brīvprātīgais darbs jauniešiem dod īpašu pieredzi, kas var nozīmēt būtiskas priekšrocības viņu personīgajā izaugsmē. Šāda veida neformālā izglītība («ārpusklases mācības») var uzlabot jauniešu nodarbinātības iespējas un izredzes veidot karjeru, vienlaikus stiprinot viņu solidaritātes apziņu ar sabiedrību, pie kuras tie pieder, un aktīvu pilsoniskumu tajā.

Pašreizējā situācija

Jauniešu brīvprātīgais darbs Eiropā būtiski atšķiras, un ir daudzas sistēmas. Vienā valstī to pamatā var būt valsts iestāžu organizēts civildienests, citā to var vadīt nevalstiskas organizācijas.

Eiropas mērogā ir Eiropas Savienības programma «Jaunatne darbībā», kas piedāvā brīvprātīgā darba iespējas, arī Eiropas Brīvprātīgo dienests (EBD). Šis dienests dod iespēju jauniešiem ne ilgāk kā gadu strādāt pilna laika brīvprātīgu darbu citā programmas dalībvalstī. Tomēr pieprasījums pēc pārrobežu brīvprātīgā darba iespējām jauniešiem Eiropā ievērojami pārsniedz EBD piedāvājumu.

Priekšlikums

Komisija rosina dalībvalstis uzlabot jauniešu brīvprātīgā darba valsts sistēmu savietojamību, lai brīvprātīgie darbinieki no vienas valsts vieglāk varētu piedalīties brīvprātīga darba programmās citā valstī.

Dalībvalstīm ierosinātās darbības ir šādas:

· apkopot zināšanas par sistēmām, kas tajās jau ir;

· izplatīt informāciju par iespējām;

· palielināt pārrobežu brīvprātīgā darba iespējas dažādās valsts sistēmās;

· nodrošināt atbilstošas brīvprātīgo darbību kvalitātes garantijas;

· nodrošināt pienācīgu brīvprātīgā darbā iegūtās kvalifikācijas atzīšanu;

· nodrošināt konkrētu atbalstu darbaudzinātājiem, kas specializējas darbā ar jauniešiem («jaunieši — darba ņēmēji») un jauniešiem ar mazākām iespējām.

Šie centieni jāatbalsta ar «Europass» un «Youthpass» pakalpojumiem un Eiropas jauniešu brīvprātīgā darba reklamēšanu darba devējiem, iestādēm un institūcijām. Komisija atbalstīs šo instrumentu izmantošanu un turpinās pilnveidot Eiropas brīvprātīgo jauniešu portālu jau esošajā Jaunatnes portālā.

Priekšlikuma mērķis nav izraisīt radikālas pārmaiņas, bet drīzāk uzlabot mehānismus, kas dalībvalstīm jau ir. Pamatojoties uz esošām rezolūcijām par jauniešu brīvprātīgo darbu un ieteikumiem par mobilitāti, mērķis ir sniegt iedarbīgus ieteikumus, lai uzlabotu brīvprātīgo jauniešu mobilitāti Eiropā.

Priekšlikums ir iekļauts ES atjauninātajā sociālajā programmā «Iespējas, pieejamība un solidaritāte 21. gadsimta Eiropā». Tas palīdz sasniegt programmas mērķus, paverot jaunas mobilitātes, neformālas izglītības un pārrobežu solidaritātes iespējas.

Papildu informācija:

Eiropas Komisija: Jaunatne: Brīvprātīgais darbs

http://ec.europa.eu/youth/youth-policies/doc30_en.htm

Eiropas Jaunatnes portāls: Brīvprātīgais darbs

http://europa.eu/youth/volunteering_-_exchanges/index_eu_en.html

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu