BTA ievieš līdz šim nebijušu apdrošināšanas pakalpojumu (54)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Apdrošināšanas kompānija «BTA Insurance Company» SE (BTA) ieviesusi līdz šim nebijušu apdrošināšanas pakalpojumu – makšķernieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu.

Ik gadu, iestājoties salam, daudzi zemledus makšķernieki steidzas uz ledus, lai ļautos savam vaļaspriekam. Nereti zemledus makšķernieki ignorē pašvaldības iestāžu un glābšanas dienestu brīdinājumus par ledus bīstamību. Pārgalvīga un neapdomīga zemledus makšķernieku rīcība nereti beidzas letāli. Kā liecina Valsts ugunsdzēsības glābšanas dienesta statistika, kopumā 2012. gadā no ūdenstilpnēm izcelti 99 noslīkušie, bet 2013. gadā – pavisam 116 noslīkušie. Savukārt šogad janvārī Latvijas ūdenstilpnēs noslīkuši jau kopumā četri cilvēki. Šosezon pirmais zemledus makšķernieks noslīka jau decembra vidū, Daugavpils novada Salienas pagastā, Kirjaņišķa ezerā.

Lai mazinātu šādu negadījumu skaitu, BTA uzskata, ka finansiālā atbildība par glābšanas izdevumiem, kas radīti valstij, glābjot zemledus makšķerniekus, kuri, ignorējot pašvaldības iestāžu un glābšanas dienestu brīdinājumus, tomēr devušies uz ledus, jāuzņemas pašiem zemledus makšķerniekiem. Savukārt, ja makšķerniekam būs makšķernieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise, tad apdrošināšanas sabiedrības varētu uzņemties izdevumu segšanu gadījumos, kad zemledus makšķernieks nonācis nelaimē uz ledus laikā, kad nav noteikts paaugstinātas bīstamības periods uz ledus vai savas rīcības rezultātā makšķernieks nodarījis kādus zaudējumus citiem cilvēkiem.

Makšķernieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise ir finansiālā garantija gadījumiem, kad nejaušas rīcības rezultātā makšķernieks radījis zaudējumus citam cilvēkam vai viņa mantai, tomēr tā nebūs finansiālā garantija neapdomīgai un pārgalvīgai zemledus makšķernieku rīcībai, uzsver BTA.

«Katru gadu tiek ziņots par pārgalvīgiem zemledus makšķerniekiem, kuri par spīti nepastāvīgajiem laikapstākļiem un glābšanas dienestu brīdinājumiem, turpina doties makšķerēt uz plānā ūdenstilpju ledus. Šajos gadījumos pārgalvīgie ‘bļitkotāji’ bieži vien apdraud ne tikai savu, bet arī apkārtējo cilvēku dzīvību un veselību – šādas situācijas izveidojas, piemēram, kad ledū ielūzušu makšķernieku dodas glābt citi tuvumā esošie cilvēki vai glābēji. Ikvienam cilvēkam ir jāuzņemas atbildība par savas rīcības sekām. Valstī ir noteikta maksa par nepamatotu mediķu izsaukumu, un tā ir jāmaksā, ja cilvēks nav spējis novērtēt, vai veselības problēmas ir pietiekami nopietnas. Zemledus makšķernieks, kurš, ignorējot brīdinājumus par bīstamību uz ledus, tomēr devies uz ledus un riskējis ar savu un, iespējams, arī citu cilvēku – glābēju dzīvību, nodara valstij daudz lielākus zaudējumus nekā cilvēks, kurš nepamatoti izsaucis mediķus. Tāpēc šādos gadījumos zemledus makšķerniekiem būtu ne tikai jāsamaksā administratīvais sods, bet arī jāuzņemas atbildība par trešajām personām radītajiem zaudējumiem, tai skaitā jāsedz glābšanas izdevumi. Lai veicinātu ne tikai racionālāku valsts līdzekļu izlietošanu, bet, iespējams, arī mazinātu negadījumu skaitu uz ledus, makšķernieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana būtu nosakāma kā obligāta. Man ir prieks, ka mūsu valsts makšķernieks ir drosmīgs, bet vienlaikus kauns par tiem bezatbildīgajiem makšķerniekiem, kuri rīkojas pārgalvīgi un dzīvo ar apziņu – «ar mani jau nekas nenotiks un, ja kas, mani tik un tā izglābs»,» teic BTA valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus.

Kompānijas izstrādātā makšķernieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise izveidota, lai sniegtu makšķerēšanas hobija cienītājiem iespēju pasargāt sevi no neparedzētiem finansiālajiem izdevumiem, kas var rasties, nodarot zaudējumus citu cilvēku dzīvībai, veselībai vai īpašumam. Polise paredz arī atlīdzināt tiesāšanās izdevumus un izdevumus, kas saistīti ar glābšanas darbu veikšanu neatliekamu bojājumu novēršanai vai samazināšanai.

BTA makšķernieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises nosacījumi darbosies Latvijas teritorijā. Klientiem ir iespēja izvēlēties kādu no trīs polises programmām ar apdrošinājuma summu un atbildības limitu pretenzijām par vienu apdrošināšanas gadījumu, sākot no 1000 līdz 5000 eiro.

Vienlaikus BTA aicina zemledus makšķerniekus būt apdomīgiem un nedoties uz ledus laikā, kad pašvaldības noteikušas paaugstinātas bīstamības periodu uz ledus.

Par atrašanos uz Rīgas administratīvajā teritorijā esošo ūdenstilpju ledus paaugstinātas bīstamības periodā var piemērot naudas sodu līdz 71 eiro, bet, ja glābšanas darbos tiek iesaistīti speciālie dienesti, tad naudas sods var sasniegt no 142 līdz 350 eiro.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu